Annons
X
Annons
X

Snabba rapporter från krisens mitt

Samtidigt som terrorn satte skräck i Bombays befolkning spred sig informationen om händelserna fortare än ­någonsin. Direktrapporter via mobiltelefon gör mikrobloggarna till de snabbaste nyhets­källorna. Deras genombrott har flyttat fram medborgarjournalistikens positioner.

Hotellet Taj Mahal var ett av attentatsmålen.
Hotellet Taj Mahal var ett av attentatsmålen. Foto: DAVID GUTTENFELDER

Morgontidningarna kommer en gång per dag. Radionyheterna presenteras en gång i timmen. Webbjournalisterna jobbar febrilt med att vara först med de senaste rapporterna. Men varken tidningar, etermedier eller nyhetssajter var i närheten av mikrobloggarnas snabbhet vid terrordåden i Bombay förra veckan. På mikrobloggen Twitter, som samlar korta textmeddelanden från alla som skaffat sig ett konto, strömmade en uppdatering per sekund in på sajten när händelseförloppet var som mest dramatiskt.

Minst 170 människor har dött till följd av terrorattentaten, som satt skräck i hela nationen och som kommer att få långsiktiga politiska konsekvenser. När det gäller nyhetsförmedlingens roll kan man redan nu konstatera att sociala medier och mikrobloggar fått ökad betydelse.

Användarnas meddelanden samlas upp på mikrobloggar som Twitter och Jaiku, det öppna uppslagsverket Wikipedia uppdateras fortlöpande samtidigt som sajten Flickr används för att lägga upp bilder på.

Annons
X

–I och med händelserna i Bombay har Twitter fått sitt verkliga genombrott som källa inom nyhetsbevakningen, säger Anton ­Johansson, affärsutvecklare och bloggare på bloggsökföretaget Twingly.

En anledning till att så många människor själva rapporterade via Twitter beror enligt Anton ­Johansson på att det finns en stark Twittercommunity i Indien.

–Många som twittrade på plats var från lokalbefolkningen. Några skrev att det behövdes blod från ett sjukhus, de tyckte uppenbarligen att Twitter var det lättaste sättet att nå ut med viktiga meddelanden.

Givetvis förekommer felaktiga uppgifter, men Twitterentusiasterna poängterar att de som ­använder sig av sajten är snabba på att kommentera och rätta dessa.

Självsaneringen hindrar dock inte att opålitlig information från mikrobloggarna ofta sprids som sanning på webben. Många bloggare skriver exempelvis att Indiens regering uppmanat bloggarna att inte liveuppdatera på Twitter. Regeringen ska även ha försökt att stänga sajten eftersom terroristerna skulle kunna använda sig av informationen. Hänvisningarna till dessa uppgifter leder dock bara till andra bloggares obekräftade uppgifter.

Trots källornas osäkerhet har journalister börjat använda sig av informationen ­eftersom den är så snabb och lättillgänglig. Mathew Ingram, communityredaktör på dagstidningen The Globe and mail i Toronto, påpekar att kaotiska situationer alltid innebär bristande information och att de meddelanden som publiceras på mikrobloggar varken är bättre eller sämre än de som kommer från andra källor. ”Självklart måste någon kolla fakta, bekräfta rapporterna, analysera följderna och så vidare”, skriver han och tillägger att Twittermeddelandena är att betrakta som ”ett första utkast till berättelse”. Fördelen är att dessa första utkast står klara mycket snabbare med hjälp av mikrobloggarna.

–Ju tidigare man hittar ett rykte, desto snabbare kan man kolla upp källan. Jag tror att medierna kommer att använda mikrobloggarna mer aktivt framöver. Ju mer aktiva de är, desto större chans har de att hitta korrekta uppgifter, säger Anton Johansson.

Realtidssökning på inlägg skickade inom 15 miles omkrets från Bombay search.twitter.com Mikrobloggens genombrott i Bombay blogg.svd.se Vinu gav katastrofen nya perspektiv blogg.svd.se Gaurav Mishra samlar skärmdumpar från sociala medier angående Bombaydåden flickr.com
Annons
Annons
X

Hotellet Taj Mahal var ett av attentatsmålen.

Foto: DAVID GUTTENFELDER Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X