Snabb minskning av telebolagens skulder

Efter det mycket mörka 2002 håller de stora europeiska telebolagen nu i snabb takt på att minska sina skuldberg. Det stod klart när flera av Ericssons och Nokias viktigaste kunder i går kom med sina rapporter för det tredje kvartalet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Tyska Deutsche Telekom, Europas största telebolag med omfattande verksamhet även i USA, har exempelvis på ett år minskat sin nettoskuld från 577 till 441 miljarder kronor.
Det är snabbare än beräknat. Bolaget har därmed klart förbättrat sin position efter att tidigare ha intagit platsen som ett av Europas mest skuldtyngda bolag vid sidan av France Telecom.
Deutsche Telekoms vd Kai-Uwe Ricke kunde i går också glädja investerarna med att bolaget håller på att tillfriskna så snabbt att man under nästa år ska kunna ge en väsentlig aktieutdelning. Nettovinsten under tredje kvartalet hamnade på 4,6 miljarder kronor och det var klart bättre än väntat.
Under motsvarande period förra året visade Deutsche Telekom upp en jätteförlust på 185 miljarder kronor när företaget gjorde stora av- och nedskrivningar.
Det är framför allt mobilverksamheten i USA som går bra och det leder till att företaget efter hand får en allt större del av sin försäljning utanför den tyska hemmamarknaden.
Den förbättrade ekonomin gör också
att Deutsche Telekom räknar med att öka investeringarna med 25 procent under 2003, till 77 miljarder kronor. Det väntas inte minst gynna tillverkarna av mobilutrustning.

Annons

Även spanska Telefonica, med dotterbolaget mobiloperatören Telefonica moviles, och brittiska BT har minskat sina skulder. Telefonica har på ett år dragit ned från 220 till 180 miljarder kronor.
BT har på två år lyckats banta från 390 till 114 miljarder kronor och siktar på att dra ned ytterligare till 90 miljarder kronor. Genom det räknar BT inte minst med att förbättra sitt lånebetyg.
De enorma skulderna är en direkt följd av att bolagen för några år sedan satsade mångmiljardbelopp på att ropa in 3G-licenser och på snabba uppköpsrundor utomlands. De köpen ledde, inte minst under förra året, till att telebolagen tvingades till stora ned- och avskrivningar samtidigt som man höll i stora omstruktureringsprogram och sparkade mängder av anställda.
Neddragningarna märks exempelvis tydligt inom BT som under förra kvartalet fick se hur
försäljningen minskade med 2 procent samtidigt som vinsten per aktie ökade med 19 procent. Vinstökningen beror på att BT:s nedskärningar lett till betydligt lägre kostnader samtidigt som räntekostnaden minskat när lånen blivit mindre.
Förbättringen fick i går också BT-chefen Ben Verwaayen att tala om att det så småningom kan bli aktuellt att återköpa aktier för de pengar företaget får över när skulderna betalats ned ytterligare och aktieägarna fått sin vanliga utdelning.

Annons
Annons
Annons