Annons
X
Annons
X

Smygpremiär för nya 9-5

Nya Saab 9-5 finns nu på bild. Trollhättans nya stolthet ska tampas med bilvärldens överklass.

Vindrutan Saabtypiskt välvd både på längden och höjden.
Vindrutan Saabtypiskt välvd både på längden och höjden. Foto: SAAB

”Den bredaxlade svensken”. Så kallades Saab 99 när den kom 1967 för att den ansågs ha så generös bredd i baksätet. När vi nu, i samarbete med Auto Motor Sport, kan visa bilder på nya 9-5 får begreppet en helt ny innebörd.

Nya 9-5:an, som presenteras för publik på Frankfurtsalongen i september, blir en helt ny bilmodell som ersätter den 12 år gamla 9-5. Den baseras på GM:s plattform för större bilar, epsilonplattformen, som bland annat Opel Insignia baseras på. Men 9-5 är till 80 procent utvecklad av svenskar, poängterar Saabfolket.

Jag har själv sett fullskalemodeller av bilen i maj, när jag samtidigt fick provköra en prototyp. Och Saab har verkligen jobbat med att försöka få så mycket saabunikt som möjligt i bilen.

Annons
X

–Allt man kan se interiört och exteriört är utvecklat i Sverige, sade Mats Fägerhag, chef för teknisk utveckling till SvD i maj,

En kromad list i sidofönstrens nederkant går upp mot taket i bakdörren och bildar ”hockeyklubbeprofil”. Ett arv från Saab 99.

Motormässigt börjar man med en 1,6-liters bensinmotor på 180 hästkrafter och bilen får även en 220-hästars bensinare, V6:a och flera dieselalternativ – dessutom utlovas på sikt en hybrid.

SvD kommer att rapportera direkt från Frankfurt om det internationella mottagandet den 14 september. Bilen ska lanseras i april nästa år – om Saab hittar en ny ägare vill säga.

Annons
Annons
Annons
X

Vindrutan Saabtypiskt välvd både på längden och höjden.

Foto: SAAB Bild 1 av 6

Instrumentpanelen är mer svängd mot föraren än tidigare och elektronisk handbroms gör att konsolen kan göras hög.

Foto: SAAB Bild 2 av 6

Bland det snyggaste på bilen är bakpartiet. En metallist och med något som ser ut som en reflexramp.

Bild 3 av 6

Klassledande baksäte i storlek – lika hög klass som exempelvis Audi A8.

Foto: SAAB Bild 4 av 6

Saabs nya 9-5:a.

Bild 5 av 6

Saabs nya 9-5:a.

Foto: SAAB Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X