Annons
X
Annons
X

Smygfilmning upp i Europadomstolen

För elva år sedan smygfilmades hon i duschen av sin styvfar, som friades av hovrätten. I går togs kvinnans fall upp i Grande Chambre - Europadomstolens högsta instans som bara prövar fall av exceptionell karaktär.

På en bar i Strasbourg firar den nu 25-åriga kvinnan och hennes målsägarbiträde Jan Södergren med en öl. Med på plats finns också kvinnans mamma, advokatbyråns delägare och Centrum för rättvisas vd Clarence Crafoord, bland många andra.

Åhörare från både Bosnien och Japan hade hittat till salen tidigare under dagen.

– Det känns bra att folk tar det här på allvar, säger den 25-åriga kvinnan och berättar om alla de utländska företrädare för människorättsorganisationer som närvarade under förhandlingen och kom fram efteråt för att ge sitt stöd.

Annons
X

Det har gått 11 år sedan den då 14-åriga flickan upptäckte en påslagen filmkamera i tvättkorgen i badrummet dit hon gick in för att duscha. Tingsrätten dömde styvpappan för sexuellt ofredande, men hovrätten friade med motiveringen att han inte tänkt visa filmen.

– Jag kände mig sviken och ledsen. Jag hade litat på det svenska rättssystemet och trott att det skyddade den privata integriteten. När de tog upp om detta verkligen påverkat min psykiska hälsa kände jag mig inte trodd, säger den 25-åriga kvinnan över telefon.

Kvinnan och hennes advokat ansökte om prövningstillstånd hos HD - som nekade. Då tog målsägande och Jan Södergren fallet vidare till Europadomstolen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det har varit en lång resa, både byråkratiskt och känslomässigt. I somras togs fallet upp i Europadomstolens första instans som med knapp majoritet ansåg att den svenska domstolen dömt rätt.

  Tidigare har prövningen bestått i en skriftlig brevväxling men på onsdagen hölls en muntlig förhandling i högsta instansen Grande Chambre som bara prövar ”exceptionella fall”. Det är tredje gången ett svenskt fall prövas i Grande Chambre.

  – Det har varit en helt överväldigande dag. Vi fick oerhört stort gehör för våra ståndpunkter. Statens företrädare gjorde sitt jobb men gav ett blekt intryck, kanske för att de kände att de hade ett svagt case, säger Jan Södergren.

  När Grande Chambres dom kommer är ännu oklart. 17 domare från lika många länder ska döma. Den 25-åriga kvinnan hoppas att de ska beakta Europakonventionens åttonde artikel om rätten till privatliv.

  Jan Södergren påpekar att konventionen inkorporerats i svensk lag.

  – Europakonventionen är svensk lag sedan den första januari 1995 och svenska domstolar är skyldiga att följa svensk lag. Tyvärr tycker många svenska domare att det är krångligt att läsa fransk och engelsk lagtext, säger han.

  Jan Södergren vänder sig mot hovrättens bedömning att styvpappans uppsåt inte var sexuellt ofredande eftersom han inte tänkt visa filmen och smygfilmning i sig är inte förbjudet.

  – Enligt praxis måste man känna sig ofredad vid själva tillfället medan det är straffritt om man får reda på det i efterhand. Den som smygfilmar haft oftast inte för avsikt att den som filmas ska få reda på det, då hade ju personen inte smygfilmat. Hela resonemanget är absurt. Rättstillämpningen är verklighetsfrånvänd. Det här är extrem formalism skulle jag vilja påstå, säger han.

  Sedan detta och andra fall uppmärksammats har regeringen föreslagit en lag om ”kränkande fotografering”. Lagförslaget har dock blivit en vattendelare och kritikerna befarar att lagen skulle urholka yttrandefriheten.

  – Det finns starka krafter mot lagen. Både TU och Journalistförbundet är rädda att kameran ska kriminaliseras. Men så som lagförslaget ser ut krockar det inte med någon inskränkning av yttrandefriheten. Yttrandefriheten i Sverige är inte på något sätt hotad. Vi kommer att leva i ett öppet demokratiskt samhälle med fria journalistiska arbetsmetoder även om vi inför lagen, säger Jan Södergren.

  Clarence Crafoord, som är på plats i Strasbourg och har deltagit i förhandlingarna, anser att lagen måste skärpas.

  – Till att börja med har det i praktiken varit straffritt att smygfilma och den som utsatts har heller inte kunnat begära skadestånd, det blev tydligt i dagens förhandling. Domarna ställde frågor om detta.

  Hur ser det ut i andra länder?

  – Enligt domarna är man van vid betydligt starkare skydd vid smygfilmning. Enligt HD, som dömt i andra liknande fall, är det också högst tveksamt om det här lever upp till Europakonventionens krav.

  Den 25-åriga kvinnan tycker också att lagstiftningen måste kompliceras och skulle gärna se att motståndarna till lagförslaget breddade perspektivet.

  – Det handlar om ett skydd mot att bli kränkt. Jag undrar hur de som är emot skulle känna sig om någon kom in i deras badrum och knäppte kort?

  På plats i Strasbourg under onsdagen fanns en delegation med statens företrädare. UD vill dock inte uttala sig ”under pågående rättsfall”.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X