Smutskastning hot mot demokratin

Vi, Kent Persson och Johan Westerholm, är oroade för att den kommande valrörelsen ska bli den smutsigaste någonsin. I en valrörelse där smutskastning dominerar finns inga vinnare, bara förlorare. Därför väljer vi, två av de tyngre politiska bloggarna, att mana våra respektive partiledningar och bloggare att sansa sig och föra en saklig politisk debatt. Alla vinner på en valrörelse som handlar om sakpolitik istället för smutskastning.

Under strecket
Publicerad
Annons

Framträdande etablerade samhällsskribenter brukar hävda att bloggosfären bäst kan klassificeras som de negativa metodernas och smutskastningens källa i Sverige. Men de gör det på tok för lätt för sig när de menar detta. Vi menar att dessa kritiker har fel.

Varför utvecklingen gått i denna riktning är mer komplex än att skylla på sociala medier. Vi menar att det finns flera andra förklaringar till problemen, en kan vara att amerikanska influenser spelat in där ”dirty campaigning” används som en metod. Givetvis har medias agerande betydelse. Medias ständiga jakt på rubriker och konflikter har lett till ett tuffare politiskt klimat. Att mycket stor på spel i valet för båda blocken kanske också lockar till tuffare tag. Men vår uppfattning är att jämna val inte får legitimera fula valrörelser.

Annons
Annons
Annons