Annons
X
Annons
X

Smutsigt spel kring Gripen-affär

Saabs vd Håkan Buskhe är bevakad och avlyssnad och han tvingades byta mobiltelefon tre gånger på ett år. Mystiska sms skickades nattetid från hans telefon utan hans vetskap.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

MOBILEN AVLYSSNAD

Det är en samlad vd för försvarskoncernen Saab som tar emot på det nya huvudkontoret i Bromma utanför Stockholm. För första gången berättar Håkan Buskhe om en rad märkliga händelser i anslutning till den högaktuella Gripenaffären i Schweiz.

Spelet om försäljningen av det svenska stridsflygplanet Gripen pågår på flera plan. Ett handlar om prestanda jämfört med konkurrenterna. Ett annat, smutsigare spel pågår bakom kulisserna.

Saab har förutom till svenska försvaret sålt eller hyrt ut Gripen till fyra länder: Sydafrika, Ungern, Tjeckien och Thailand. Schweiz sade preliminärt ja till köp den 30 november i fjol, men kontraktet är ännu inte underskrivet. Och det finns konkurrenter som arbetar stenhårt för att Schweiz ska ändra uppfattning.

Annons
X

Frågan om Gripenköpet i Schweiz är brännhet. Upphandlingen är värd 3,1 miljarder schweizerfranc, motsvarande 22 miljarder kronor, för Saab. För konkurrerande franska flygplanstillverkaren Dassault, med planet Rafale, handlar en affär med Schweiz inte bara om pengar. Rafaleplanet har hittills bara sålts till det egna försvaret och en försäljning utomlands kan vara avgörande för företagets framtid.

– Visst har jag blivit förvånad när jag ser hur våra konkurrenter arbetar. Jag är mycket påpassad och vet att min mobil vid olika tillfällen har varit avlyssnad. Det har också skickats ut sms från min mobil, både på svenska och på engelska, vid olika tillfällen och till olika kontakter, säger Håkan Buskhe och fortsätter.

– Man är bevakad på ett eller annat sätt. Det är ingen noja jag har. Det är så det fungerar.

48-årige Håkan Buskhe är koncernchef och vd för Saab sedan den 1 september 2010. Efter jobb i transportföretaget Schenker och energibolaget Eon är han van att jobba internationellt, men nu talar han om metoder inom branschen som han aldrig tidigare har varit med om.

Håkan Buskhe vill inte spekulera i vilka som kan ligga bakom ”uppvaktningen” och läckorna till schweizisk press. Men SvD erfar från andra källor, som vill vara anonyma, att utländska studenter har synts och fotograferats i anslutning till var viktiga personer inom Saab har sina bostäder. Intresset gäller också tekniker och vilka fritidsintressen dessa har.

Man är bevakad på ett eller annat sätt. Det är ingen noja jag har. Det är så det fungerar.
Saabs vd Håkan Buskhe.

Mycket har hänt sedan den 30 november i fjol när Schweiz fattade ett preliminärt beslut att köpa 22 Gripen.

I slutet av februari lade franska Dassault ett nytt sockrat bud. Samtidigt läckte en testrapport från 2008 till tidningar i Schweiz om att Gripens prestanda inte kunde hävda sig i konkurrensen – framför allt inte med Rafale.

Men kort därefter samlade den schweiziska försvarsledningen till presskonferens och visade upp en enad front – där försvarsminister Ueli Maurer förklarade att: ”Gripen är den optimala lösningen för det schweiziska försvaret.”

Han pekade på att rapporten bara var en liten del i beslutsunderlaget, att Gripen skulle uppgraderas och även att det svenska planet var det mest kostnadseffektiva alternativet.

I mitten av maj läckte på nytt känslig information till två schweiziska tidningar. Källor uppgav att piloterna inte var nöjda med det uppdaterade plan av typen Gripen E/F som ska säljas. En nyhet som slog ner som en bomb i schweizisk press. Underlaget till artikeln påstods komma från tester som det schweiziska flygvapnet låtit göra av det enda exemplar som finns av Gripen E/F under en vecka i början av maj i Linköping.

Vilken feedback fick ni från testerna i maj?

– Det schweiziska försvarsdepartementet har förklarat att man kunde genomföra samtliga tester enligt plan och var nöjda med resultaten, och det kommunicerades genom ett pressmeddelande, säger Håkan Buskhe.

Just nu förbereds ytterligare ett testplan som, enligt Buskhe, som ska bli ett ton lättare, ha ny motor och helt ny styrning av flygplan och instrumentering. Gripen har enligt alla läckta uppgifter i många fall sämre tekniska egenskaper än franska Rafale. Buskhe avfärdar en del av kritiken:

– Att planet bara skulle gå i fart på 1,35 mach är bara löjligt, säger han och poängterar flera gånger under intervjun att Schweiz beslut att köpa Gripen baseras på grundval av många faktorer, som pris, underhållskostnader och möjligheter till industriellt samarbete samt inte minst de schweiziska behoven.

Just nu utreder en parlamentarisk underkommission om regeringens val av Gripen gått rätt till. Utredningen leds av Thomas Hurter och väntas vara färdig om en månad. Dessutom försköts nyligen tidsperspektivet på affären, bland annat i väntan på en förväntad folkomröstning i Schweiz.

Är du orolig för utredningen och en kommande folkomröstning?

– Nej, jag är inte orolig, jag vet att Schweiz har egen kunskap att utvärdera de olika alternativen, säger han och välkomnar en folkomröstning.

– Men jag vet att det pågår en motkampanj i landet. Så är det. Det kanske är naivt men jag tycker inte att det är rätt av Saab att starta en politisk kampanj i ett annat land.

Saab håller också på att sälja in Gripen till Brasilien och en försäljning till Schweiz skulle vara positiv även ur det hänseendet.

Hur viktigt är det att ni får sälja Gripen till Schweiz för en Brasilienorder?

– Det är klart att det spelar in, men jag tycker att vi har bra förutsättningar, säger Håkan Buskhe och nämner att de startat ett forskningscenter i storstaden São Paulo, där det också finns flera stora svenska företag på plats.

Med den utredning som pågår i Schweiz och en förmodad folkomröstning står Gripenaffären nu och väger.

– Den här typen av affärer med stort nationellt intresse ser ut så här och det är vår vardag. Det här är inget vanligt spel. Det är lobbykrafter åt alla håll eftersom stora värden står på spel, säger Håkan Buskhe.

**
LÄS MER: ”Spioneri som i en roman”
**

Annons
Annons
X
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X