Annons

Smutsig EU-tvist om svenskt snus

EU:s hälsokommissionär sparkas. Planerna på hårda tobakslagar läggs på is. Det ryktas om grova mutor och strax efteråt drabbas tre anti-tobaksorganisationer av inbrott. Kampen om det svenska snuset pågår i Bryssel.

Publicerad

BRYSSEL I Bryssel, EU:s huvudstad som är mest känd för utdragna bråk om fiskekvoter och jordbruksstöd, utspelar sig en utsökt grynig och rökig film noir, komplett med samvetslösa maktens män, tjuvar och korruption. Och mysteriet, där svenskt snus är i centrum, är långt ifrån löst.

I samma ögonblick som Tonio Borg, den maltesiske ministern som nominerats till jobbet som EU:s nye hälsokommissionär, i tisdags berättade att han inte tänker lägga sig i hur cigarettpaket ska se ut, så kunde man nästan höra ljudet av champagnekorkar som flög i taken på cigarettbolagens välmöblerade chefskontor.

Cathy Fabbrizzi i den lyxiga tobaksbutiken har inte mycket till övers för det svenska snuset, som hon tycker stinker och ser vulgärt ut att ha i munnen. ”Det måste vara livsfarligt dessutom, gifterna går väl rakt ut i blodet genom tandköttet?” frågar hon.

Foto: ANDREAS H NILSSON Bild 1 av 5

”Om det här förbudet hade handlat om en fransk ost hade vi haft hela franska flottan här för att bråka vid det här laget”, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M). Han har sålt snus från sitt kontor i EU-parlamentet sen 2004.

Foto: ANDREAS H NILSSON Bild 2 av 5

Karl Isaksson från pr-byrån Kreab Gavin Anderson har ännu inte fått komma på möte med EU-kommissionen för att presentera sin och Swedish Match syn på snuset.

Foto: ANDREAS H NILSSON Bild 3 av 5

”Ohälsa uppstår inte ur tomma intet, utan våra val påverkas också av hur varor och vanor marknadsförs”, säger Monika Kosinska från Europeiska Folkhälsoalliansen (EPHA).

Foto: ANDREAS H NILSSON Bild 4 av 5

Karl Isaksson ärBrysselchef för pr-byrån Kreab Gavin Anderson och Swedish Match är en av hans kunder.

Foto: ANDREAS H NILSSON Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons