Smulig, degig kärlek i både slott och koja

Under strecket
Publicerad
Annons

Det här är en hårdsmält historia, som ni bör tugga
i er långsamt:
Alltsammans började på Stockholms slott, på den middag som jag aldrig mer ska skryta om att jag var inbjuden till. Nu handlar det om brödet. Att det på varje tallrik låg en skiva knäckebröd. Ingen uppiffad kunglig variant utan en vanlig, gråbeige skiva. För den som bespetsat sig på galamiddag var det onekligen en lågmäld inledning.
Frågan är varför? Varför ingår knäckebröd i den kungliga middagstraditionen?
En man gav förklaringen: Människor i högtidsdräkt behöver hjälp på traven när de ska tala med varandra. Även den stelaste bordskavaljer kan hitta på något att säga om en skiva knäckebröd. Därmed är isen bruten.
Förmodligen är det helt riktigt. Utan att därmed vara sant.
Min egen bordsherre, professor i ekonomi och därtill kammarherre, har börjat forska i ämnet. Senaste uppgiften kommer från chefen för Bernadottebiblioteket: ”Denna vita skiva hårt bröd kallas för det svenska kuvertbrödet, som traditionellt bjudits på vid konungens bord.”
Fortsättning följer.

För mig är knäckebröd Norrland. I mängder med år åt jag knäckebröd till midsommarsillen, på sin höjd. Numera är jag gift med en västerbottning och vet att knäckebröd heter hårdbröd och att ljusugnsbröd helst bör levereras från ett bageri västan om Kusfors och östan om Hjoggböle, ungefär. Därtill har jag insett att hårdbröd inte är mat utan ett grundläggande livsbehov. Tar brödet slut står nöden och stampar i farstun.
Länge drömde jag om att bli intervjuad om min älsklingsrätt – efter alla år när jag skrivit ner andras schangdobla svar på samma fråga. Jag skulle säga ostsmörgås. Om någon frågade om min älsklingsrätt skulle jag svara bröd med ost.
Så hände det, frågan blev ställd – och mitt svar föll som en ojäst degkludd rakt ner i journalistkollegans block. Han förstod ingenting. Mer än att jag saknade fantasi, matkultur – eller måhända pengar.
– Du kanske ändå tycker om skaldjur, försökte han febrilt. Efter att ha fått avslag på sushi.

Annons
Annons
Annons