Smugglingsresa en mardröm

Zozan Hussein och hennes familj blev insmugglade till Sverige 1992. Upplevelsen beskriver hon som en skräckfilm. Hon tror inte att polisens razzia kommer att göra någon skillnad när det gäller människosmugglingen från Irak. Det är för lukrativt och irakierna är för desperata.

Under strecket
Publicerad
DAVID MAGNUSSON/SVD
Foto: DAVID MAGNUSSON/SVD
Annons

– Min dotter var sju år gammal och min son var två och ett halvt, själv var jag 25 år. Det var kaos i mitt hemland så jag och min man bestämde oss för att lämna Bagdad – för att få ett liv.

Zozan Hussein beskriver hur familjen skaffade visum till Turkiet. De visste att många irakier åkte dit för att sedan ta sig vidare ut till Europa. Det var den enda planen de hade. Från Turkiet tog de tåg till Moskva i Ryssland. Sedan skulle människosmugglarna ta över deras öden.

– I Ryssland väntade vi i två och en halv månad innan det var dags att åka vidare. Människosmugglarna hade samlat ihop 45 personer som skulle med en liten fiskebåt. De ville ha pengarna direkt. Det skulle kosta cirka 7 000 dollar för min familj att få plats i båten, men jag hade bara 5 000 dollar kvar, de nöjde sig med det.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons