Annons
X
Annons
X

S+MP större än Alliansen

För andra gången i år är Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans större än de fyra regeringspartierna. Detta enligt DN/Ipsos mätning för maj.

Av SvD, TT

Miljöpartiet har öppet talat om att bilda regering med Socialdemokraterna efter nästa val, utan Vänsterpartiet. Det alternativet ter sig allt mer realistiskt, skriver DN.

Sett till Ipsos mätning är Socialdemokraterna och Miljöpartiet är för andra gången i år större än samtliga fyra allianspartier. MP går starkt fram med 2,1 procentenheter. Ökningen är statistiskt säkerställd till 10,3 procent.

– Miljöpartiet har synts i de frågor som dominerat samhällsdebatten, som skolfrågan och jobbfrågan, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos till tidningen.

Annons
X

Centern tappar 1,6 procentenheter och halkar under riksdagsspärren igen. Socialdemokraterna backar med 1,6 procentenheter men står fortfarande som Sveriges största parti.

Laurin Gulled menar att Stefan Lövfen är en starkare motståndare till statsministerposten än vad Mona Sahlin, och att Moderaterna inte har ett lika gynnsamt läge som förra valupptakten, våren 2009.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för?

quiz.svd.se

V 39 | Vad heter den omstridda boken?

quiz.svd.se

V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren?

quiz.svd.se

TT/SvD

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X