Annons

Smörstekt skrei med broccoli

Foto: ROLAND PERSSON
Under strecket
Publicerad

4 portioner

600 g skreifilé utan skinn

**2 liter **saltlag (10 %)

1 broccolihuvud

1 dl skalade hasselnötter

4 msk granolja (se tips nedan)

2 msk brynt smör

1–2 tsk citronjuice

Smör

Rimning

1 bit skrei

1 000 g vatten

100 g salt

Skalet av 1/2 citron

1. Sjud 2 dl av vattnet tillsammans med salt tills det löst sig. Blanda i det resterande vattnet och citronskalet och kyl ner. Putsa fisken och rimma i lagen i 30 minuter, lyft ur och skölj av fisken försiktigt. Torka fisken på papper och förvara därefter i kyl till tillagning. Rimningen kan utan tvekan genomföras redan dagen innan.

2. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och hacka dem grovt. Dela broccolin i 4 delar och koka dem mjuka i välsaltat vatten i 4 minuter. Gör granolja genom att mixa 1 dl granbarr med 2 dl olja och filtrera genom ett kaffefilter. Har du inte granbarr till hands fungerar det lika bra med rapsolja.

3. Rumstemperera fisken och hetta upp en teflonstekpanna. Stek fisken med skinnsidan nedåt i olja. Tillsätt smör efter 1 minut och fortsätt steka i 2 minuter, vänd fisken och stek ytterligare 3 minuter. Täck stekpannan med lock, dra av från värmen och låt vila i 6 minuter. Tiden varierar beroende på tjocklek, men vit fisk är tekniskt sett klar vid 38°C i innetemperatur, så var inte rädd för att understeka den.

4. Bryn smöret, blanda med gran- oljan och smaka av med salt samt citron. Lägg upp fisk och broccoli i 4 djupa tallrikar, garnera med nötter och smör.

Recept: Filip Fastén, Årets kock 2014 och skreiälskare

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons