Annons

”Smittskyddspenning krävs för riskgrupper”

Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen måste agera för att införa smittskyddspenning och närståendepenning för att underlätta den akuta situationen för personer i riskgrupper och närstående. Det skriver Elisabeth Wallenius, Funktionsrätt Sverige.

Under strecket
Publicerad
Foto: Linnea Bengtsson

Alla kurvor pekar nu åt fel håll: fler personer smittas av corona, fler personer insjuknar i covid-19 och alltfler dör. Allt skarpare uppmanas vi att alla ta vårt ansvar för att minska smittspridningen och därmed skydda de äldre i samhället – de som utgör den största riskgruppen att drabbas av svåra, ibland dödliga symtom vid covid-19. Men både Folkhälsomyndigheten och regeringen glömmer att påminna om att riskgrupper finns i alla åldrar.

Funktionsrätt Sverige är en samverkansorganisation för 46 medlemsförbund, som tillsammans representerar 400 000 personer med funktionsnedsättning och/eller kroniska sjukdomstillstånd. Det handlar om personer med exempelvis autoimmuna sjukdomar, hjärt- och lungsjukdomar, svåra allergier, cancer, neurologiska tillstånd, njursjukdomar, syndromtillstånd och flerfunktionsnedsättningar. Många av dessa sjukdomar och tillstånd minskar förmågan att bemästra covid-19 utan att drabbas av livshotande svåra symtom och död.

Annons
Annons
Annons