”Märkbart större risk för ett falskt negativt svar”

De svenska regionerna verkar ha delats i två läger när det gäller inställningen till hur testerna för pågående covid-19-infektion ska genomföras.
De svenska regionerna verkar ha delats i två läger när det gäller inställningen till hur testerna för pågående covid-19-infektion ska genomföras. Foto: Johan Nilsson/TT

De flesta provtagningar för pågående covid-19 i Stockholm är egentester. I flera andra regioner är det inte tillåtet eftersom risken för felaktigt provsvar anses för stor.

– Risken är märkbart större för ett falskt negativt svar, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i region Östergötland.

Under strecket
Publicerad
Provtagning för covid-19 i Lund.

Provtagning för covid-19 i Lund.

Foto: Johan Nilsson/TT
Annons

De svenska regionerna verkar ha delats i två läger när det gäller inställningen till hur testerna för pågående covid-19-infektion ska genomföras. Det blir extra tydligt nu under den tidiga hösten när efterfrågan på tester ökat så kraftigt. Köerna och väntetiderna har snabbt blivit väldigt långa.

Ändå har regionerna tillsammans fått rejäl fart på antalet provtagningar de senaste veckorna. Från drygt 50 000 tester en av de sista veckorna i augusti är man nu uppe i 126 000 tester i veckan. Och till viss del beror det på att flera regioner uppmuntrar till egenprovtagningar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons