Annons

Smittan en orsak till Främre Orientens kris

Invånare i Gaza drabbas av pesten. Väggmålning i Anagni-katedralen i Lazio från 1200-talet.
Invånare i Gaza drabbas av pesten. Väggmålning i Anagni-katedralen i Lazio från 1200-talet. Foto: Alfredo Dagli Orti/TT

Pesten slog hårdare mot Mellanösterns länder än vad den gjorde mot Europa. Men smittan var bara en orsak till den ekonomisk tillbakagången.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: ”Under antiken och medeltiden blomstrade länder som Egypten, Palestina och Syrien. Européerna måste åka österut för att köpa dyrbara kryddor, kläder och andra värdesaker. Sedan förändrades allt och Mellanöstern blev en eftersatt, ekonomiskt underutvecklad region. Hur gick det till? Berodde det på digerdöden eller på krig?”

Dick Harrison: En stor del av skulden vilade faktiskt hos digerdöden och påföljande farsoter. Såvitt vi vet återkom pesten i denna del av världen oftare och intensivare än vad den gjorde på våra breddgrader under andra hälften av 1300-talet och under 1400-talet. Sammanlagt inföll inte färre än 58 pestår i Egypten och Syrien mellan 1347 och 1517. Alltså drabbades Främre Orienten av en eskalerande folkminskning. Medan vi nordbor hade nått en demografisk bottennivå omkring 1420 fortsatte folkminskningen ända till 1500-talet i Mellanöstern.

Annons
Annons
Annons