Annons
X
Annons
X

SMHI varnar: Regnet ska vräka ner

Rekordregniga juni fortsätter på samma tema. Under måndagen kommer regnet vräka ner i hela Sverige söder om Siljan, och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för stora delar av Götaland.

Hela juni har varit en regndrabbad månad i Sverige.På bilden: söndagsflanörer i Stockholms city.
Hela juni har varit en regndrabbad månad i Sverige.På bilden: söndagsflanörer i Stockholms city. Foto: SCANPIX

Juni månad har redan slagit regnrekord – i Stockholm är det den regnigaste junimånaden sedan mätningarna startade 1786. Men mer ska det bli. Ett lågtryck som befunnit sig över Storbritannien över midsommarhelgen har bildat ett dellågtryck över Sverige som rör sig ut över norra Östersjön natten till måndag.

– Det kommer rikligt med regn och blir blåsigt över Östersjön. Nederbörden kommer främst begränsa sig till Götaland och Svealand. Norrland får mer av växlande molnighet och eftermiddagsskurar. I princip kan man säga att det kommer regna söder om Siljan, säger Martin Hedberg, meteorolog på
Klart.se.

PROGNOS:
Så blir vädret där du är

Annons
X

Som mest kommer det falla 30-45 millimeter under måndagsdygnet, vilket är ungefär lika mycket som under en hel vanlig junimånad. Stockholm beräknas få omkring 20 millimeter.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för stora delar av Götaland – Östergötland, Södermanland, Västra Götaland, Kalmar län inklusive Öland, Gotland, Örebro län och Jönköpings län. Det betyder att det finns vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

– Det stora problemet är att det kommer mycket på en gång så det inte hinner rinna undan. Marken är också någorlunda mättad vilket gör det ännu lite svårare att rinna undan, säger Martin Hedberg.

Det rikliga regnandet kan orsaka problem med översvämmade källare och störningar i kommunikationerna, såväl på vägarna som längs järnvägarna, när vattnet inte hinner rinna undan.

– På något ställe kan man väl också tänka sig att det kommer forsa fram vilket i sin tur förstör vägar och banvallar.

Under tisdagen rör sig lågtrycket ut över Östersjön och mot Baltikum. Det kommer fortsätta regna men inte lika mycket. Under onsdagen har det avtagit ytterligare och blir mest spridda skurar. Återstoden av veckan fortsätter så som vi har lärt känna juni i år – växlande molnighet, spridda skurar och ingen värmebölja i sikte.

– Det ser ut att bli okej väder onsdag, torsdag och fredag, med temperaturer på kanske 20-21 till helgen, säger Martin Hedberg.

PROGNOS:
Så blir vädret där du är

GRAFIK:
Här ska regnet falla

Så blir vädret där du är klart.se Här ska regnet falla klart.se
Annons
Annons
X

Hela juni har varit en regndrabbad månad i Sverige.På bilden: söndagsflanörer i Stockholms city.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X