Annons
X
Annons
X

SMHI varnar för snökaos: ”Stanna hemma om du kan”

SMHI har utfärdat en klass 2 varning för Norrlandskusten.

Samtidigt kommer hundratusentals hemvändande julfirare att bege sig ut på vägarna – mitt i snökaoset.

– Stanna hemma om du kan, säger Emma Grönkvist, meteorolog vid SMHI.

SvD:s vädersajt

Kolla in SvD:s vädertjänst svd.se

Annandag jul är en av de stora resdagarna. Hundratusentals julfirare beger sig ut på vägarna för att åka hem igen från släkt och bekanta.

Men samtidigt har ett snöoväder dragit in över södra Norrlandskusten. SMHI har utfärdat en klass 2 varning för Västernorrlands län och Gävleborgs län.

– Det kan komma runt 20 till 30 centimeter nysnö tills imorgon. Det blåser även hårt från nordost och det är risk för drivbildning. Det kan ställa till det rejält på vägarna, säger Emma Grönkvist, meteorolog vid SMHI.

Annons
X

En klass 2 varning innebär att väder är att vänta som kan innebära fara för allmänheten. Men även stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa väderutveckling noggrant.

SMHI går även så långt som att uppmana resenärer att stanna hemma om de kan.

– Om man planerar att ge sig ut på E4 i södra Norrland eller de mindre vägarna så är rådet att stanna hemma. Bege dig inte ut med bilen. Om du ändå gör det så var beredd och ha med dig en skyffel om du hamnar i en snödriva, säger Emma Grönkvist.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Snön och kylan gör att det kan bli halt på vägarna. Trafikverket har kallat in extra personal för att klara av snöröjningen. Men den hårda vinden längst kusten gör att risken fortfarande är stor för omfattande drivbildning.

  SMHI har även utfärdat en klass 1 varning förJämtlands län och Gävleborgs läns inland. Där väntas snöfall på 5 till 10 cm nysnö.

  SJ har i nuläget inga rapporter om allvarliga trafikstörningar.

  – Än så länge så är det lugnt, vi har inga stora störningar, säger Ronny Hörstrand, vid presstjänsten.

  Under måndagen kommer snöfallet över Norrlandskusten att avta. De närmaste dagarna blir det fortsatt kallt i landet, runt 20 till 30 minus i Norrland och runt 10 minus i de södra delarna av Sverige.

  I södra Sverige kommer molntätheten att mattas av och det blir betydligt mindre snö, säger Emma Grönkvist.

  På Öland börjar nu trafikkaoset sakta men säkert att ge med sig. Men vägarna är fortfarande helt igensnöade på den norra sidan. Trafikverket jobbar febrilt med snöröjningen. Men inte fören söndag kväll tror man att vägarna är framkomliga igen.

  – Det är fortfarande stora problem. Även på södra och västra delarna av Öland. Det kommer ta minst en vecka innan det kan bli full bredd på vägarna igen, säger Deisi Sundin, pressinformatör vid Trafikverket.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X