Annons

SMHI varnar – halt och snöigt i helgen

Kylan väntas skapa isfläckar på vägarna i stora delar av landet.
Kylan väntas skapa isfläckar på vägarna i stora delar av landet. Foto: Henrik Skolt/TT

Snö, snöblandat regn, och isfläckar på vägarna väntas i stora delar av landet under helgen. Redan på fredagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för snöfall i västra Svealand.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

På fredagen svepte ett lågtryck in över Götaland och Svealand, vilket fick SMHI att utfärda en varning för snöfall i Värmland, Närke, Dalarna utom fjällen och Västmanland.

– Snön från fredagen väntas ligga kvar i Dalarna och Värmland. Men varmare luft gör att det kan smälta och bli isfläckar på sina håll i Närke och Västmanland, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Den som ska ut på vägarna får alltså räkna med att det kan bli halt.

– Det blir besvärligt under lördagen i Värmland, Närke och Västmanland, framför allt på morgonen, säger Mikael Sjöstrand.

Under lördagen kommer flera nederbördsområden in, bland annat österifrån vilket ger ihållande regn i Stockholmsområdet.

– I resten av landet förutom norra Norrland blir det blött, och det ser ut att bli snö i Värmland, Dalarna och södra Norrland, säger Mikael Sjöstrand.

Norra Norrland klarar sig undan lågtrycket, och får sol och temperaturer som kan gå ner mot minus 20.

Men den kalla luften tar sig även ner i landet. I stora delar av Svealand kan det bli minusgrader och snö framåt söndagen.

– I Stockholmstrakten kan regnet bli blötsnö på söndag, med temperaturer som pendlar mellan ett par minusgrad och några plusgrader, säger Mikael Sjöstrand.

I resten av landet blir det mycket moln som börjar spricka upp under söndagen. Södra Norrland får också räkna med en del snö, vilket kan försvåra i trafiken.

– När regnet övergår i snö under söndagen blir det besvärligt och isigt på vägarna, säger Mikael Sjöstrand.

Under nästa vecka ser det just nu ut att komma in lite mildare luft över landet, men det väntas fortsatt bli instabilt väder.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons