Annons
X
Annons
X

SMHI: Nu kommer solen – plusgrader i Stockholm

Skidsugna sportlovsresenärer och Vasaloppsåkare kan andas ut. Ett växande högtryck borgar för minusgrader och klart väder under vecka 9.

– Ta en mil i taget och se det som en lång friluftsdag, säger meteorolog Lovisa Andersson som på söndag åker öppet spår mellan Sälen och Mora.

Grafik: Thomas Molén

Grafik: Thomas Molén

Lovisa Andersson berättar att det är andra gången hon ger sig ut på den mödosamma färden över nio mil, men tillägger att hon trots sitt yrke som meteorolog inte har några speciella tips att komma med.

– Det kan bli kalla nätter med ner till tio minusgrader, som vid starten i Sälen. Men på dagarna kan temperaturen stiga upp mot nollan, säger hon.

Vilken valla väljer du?

Annons
X

– Det blir nog något kallt i grunden. Sen får vi se. Jag har inte börjat fundera på det än, säger Lovisa Andersson.

Sportlovsfirare från Stockholm, Dalarna och Värmland har således en fin vintervecka med huvudsakligen klart väder att se fram emot.

Grafik: Thomas Molén (Klicka på bilden för att se mer grafik om sportlovsvädret)

På söndag växer en högtrycksrygg in och ger goda solchanser i större delen av landet.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det ser ut att bli väldigt torr luft, säger Lovisa Andersson.

  På måndag fortsätter det med mest soligt väder, förutom i Götaland och norra delen av fjällkedjan där det tidvis kan förekomma mer moln. SMHI:s snödjupskarta visar att den skidsugne bör ta sig till norra Uppland och över för att kunna åka.

  Snödjupet i Dalarna är på sina håll inte mer än en decimeter, men den kalla temperaturen borgar för att snön ligger kvar sportlovsveckan ut.

  Från mitten av nästa vecka försvagas dock högtrycksryggen. På onsdag och torsdag drar troligen nederbörd in över landet från sydväst.

  – Men det är svårt att säga redan nu vart det tar vägen, det kan bli bara Götaland som drabbas, säger Lovisa Andersson.

  Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket, säger att det är viktigt den som ger sig iväg med bilen på sportlovet är förberedd.

  – Många kanske tänker att det inte blir halt när det är snöfritt. Men på natten kan det frysa till och luftfuktigheten gör att det ändå bli halka, säger hon.

  Det är också viktigt att tänka på hur man packar bilen. En tungt packad takbox kan bli en dödsfara om olyckan är framme.

  – Om det händer något far den iväg som en projektil. Takboxen ska inte innehålla tung packning, säger Katarina Wolffram.

  Inför Vasaloppet har Trafikverket tagit fram information om vilka vägar det kan vara bra att undvika.

  Den hittar du här.

  Vasaloppsveckan startade med Kortvasan (30 km) mellan Oxberg och Mora på fredagen. Tjejvasan kör samma sträcka på lördag.

  – Vi kan bjuda på de bästa förhållandena på flera år. Det är lite mindre snö, men det gör inget när kylan gjort tjälen så stark. Spåren kommer att hålla bra, säger Ola Granfeldt, PR-ansvarig.

  Hur mycket är konstsnö?

  – Vi har kört dit 150 000 kubikmeter konstsnö över sex mil. Den håller bättre både mot förslitning och värme då den är mer kompakt och finkorning, berättar Ola Granfeldt.

  Annons

  Grafik: Thomas Molén

  Bild 1 av 8

  Grafik: Thomas Molén (Klicka på bilden för att se mer grafik om sportlovsvädret)

  Bild 2 av 8

  Grafik: Thomas Molén

  Bild 3 av 8

  Grafik: Thomas Molén

  Bild 4 av 8

  Grafik: Thomas Molén

  Bild 5 av 8

  Grafik: Thomas Molén

  Bild 6 av 8

  Grafik: Thomas Molén

  Bild 7 av 8

  Grafik: Thomas Molén

  Bild 8 av 8
  Annons
  X
  Annons
  X