Annons

SMHI sämre än BBC på svenskt väder

Man kan inte alltid lita på SMHI:s kommunväderprognoser. Häromdagen skilde sig vädret i Norrköping med 10 grader om man jämförde SMHI:s prognoser med BBC:s prognoser för staden.

Under strecket
Publicerad

Norrköpings Tidningars fotograf Håkan Sjöström gillar att ha koll på vädret och upptäckte nyligen att träffsäkerheten var bättre på BBC:s hemsida än den prognos hans egen tidning fått från SMHI.

Han skrev ett brev till väderinstitutet som inte var sena med att svara:
”De automatiska prognoserna är i bland rena falsarier och inget att ta på allvar”.

– Det var naturligtvis ett lite olyckligt svar. Prognoserna för webben görs automatiskt så ibland kan det bli lite fel. Det är först till pappersupplagan av de tidningar som köper våra tjänster som meteorologerna kontrollerar prognoserna manuellt, säger Sten Laurin, meteorolog på SMHI.

Sten Laurin har själv upptäckt skillnader mellan prognoser.

– Jag reagerade själv härom veckan när jag tittade på Norrköpings Tidningars webb. I Söderköping och Valdemarsvik var det 10-12 grader, medan temperaturen i Norrköping och Finspång låg på 20 grader.

SMHI ska nu se över de automatiska prognoserna.

– Vi ska se vad vi kan göra med lite utökad handpåläggning, säger Sten Laurin.

Hur kommer det sig att BBC har bättre koll på vädret i Norrköping än ni som faktiskt befinner er där?

– Svårt att svara på, jag skulle tro att det är just våra siffror som de hämtar sin information i från. Men då handlar det kanske om de manuellt kontrollerade prognoserna, säger Sten Laurin.

Även SvD.se har de automatiserade väderprognoserna.

– För det mesta stämmer de ändå ska man komma i håg. Träffsäkerheten har ökat med ny teknik men samtidigt har nog folks krav på oss blivit högre. Meteorologi är visserligen en vetenskap men man kan ändå aldrig gardera sig, säger Sten Laurin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons