X
Annons
X

Smeder och adel i Westlings släkt

Falun (TT)

Blivande prins Daniels förfäder var smeder, torpare och soldater. Men det finns också band till gamla adelssläkter i Dalarna, enligt en ny bok.

– Daniel härstammar från den svenska ur-adeln, säger släktforskaren och trädgårdsmästaren Björn Engström till TT.

Av TT

– Jag har kommit tillbaka till 1386 och den första av Svinhufvudsläkterna. Många nu levande adliga familjer härstammar från dem.

Engström, som själv är niomänning med Daniel Westlings pappa Olle, presenterade på måndagen sin bok Daniel Westlings anor från Svartnäs. Presentationen gjordes i Dalarna, i Envikens sockenstuga några mil norr om Falun.

Boken grundar sig på hans egen släktforskning som pågått i 40 år och omfattar 70 000 namn. Engström har bland annat läst gamla domböcker och funnit att familjen har kopplingar till både Finland och Ryssland men främst Svartnäs, Bjursås, Garpenberg och Stora Tuna i Dalarna. En stor del av adeln under Gustav Vasas tid bodde i bergsmansgårdar i närheten Falu koppargruva och dem är Daniel Westling släkt med.

Annons
X

– Särskilt i samband med förlovningen blev Daniel nedklämd, han var ju så simpel jämfört med Victoria. Det är rolig att påvisa att det finns fint släktskap bland hans anor, säger Engström.

TT

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X