Annons

Småsparare missar riktade nyemissioner

Foto: Pixabay.com

Inte mindre än 21 bolag på Stockholmsbörsens huvudlista har hittills i år dragit in nytt aktiekapital genom så kallade nyemissioner. I ungefär hälften av fallen har det varit tal om riktade nyemissioner där enbart institutionella placerare går in med kapital. I flera fall har erbjudandena varit övertecknade trots höga aktievärderingar. Vinsten späds därmed ut på fler aktier men företaget får mer pengar att investera för.

Publicerad

Många bolag med höga aktiekurser passar på att utnyttja det stora intresset på marknaden och fylla på kassan, skriver Ulf Petersson på Dagens Industri om det stora antalet nyemissioner hittills i år.

Ungefär hälften av emissionerna har varit riktade till institutionella investerare. Bolagen ger samtidigt rabatt i förhållande till den rådande börskursen för att locka till sig kapital.

Privatsparare tillhör dock inte de som blir tillfrågade. ”Dessutom finns det en risk för missbruk och att bolaget gynnar vissa ägare eller andra intressenter när emissionsprocessen är hemlig och allt ska gå snabbt”, skriver Petersson.

Annons

Tecken på att det stora intresset består är att aktiekurserna inte har rasat i samband med emissionerna, något som fler börsbolag kommer att utnyttja så länge börstrenden pekar uppåt, bedömer Pettersson.

Nyemissioner betyder också att bolagets vinst (om det går med vinst) fördelas över fler aktier, vilket ger en utspädningseffekt. Nytt kapital till bolagen innebär samtidigt att de får mer pengar att investera för.

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

De senaste dagarna har fastighetsbolaget Hemfosa dragit in 1,1 miljarder kronor i en riktad nyemission. Detta gjordes till en rabatt på 5,7 procent jämfört med föregående dags stängningskurs. Erbjudandet var så populärt at det blev övertecknat av svenska och internationella institutioner. Orsaken till nyemissionen var att bolaget skulle ”kunna utnyttja aktuella affärsmöjligheter och optimera kapitalstrukturen inför en tilltänkt kommande delning av koncernen”.

Addnode har dragit in 258 miljoner kronor, till en rabatt om 8,5 procent jämfört med börskursen. Även här blev erbjudandet övertecknat.

Dessförinnan, på en veckas tid drog fyra bolag plockat in 2,6 miljarder kronor i riktade nyemissioner; Sagax, THQ Nordic, Recipharm och Immunovia.

Fakta: Exempel på börsnoterade bolag på Stockholmsbörsen som genomfört större nyemissioner den senaste månaden.

Hemfosa, 1,1 miljarder kronor

Addnode, 258 miljoner kronor

Sagax, 312 miljoner kronor

THQ Nordic, 1 448 miljoner kronor

Recipharm, 508 miljoner kronor

Immunovia, 324 miljoner kronor.

Källa: Nyemissioner.se , Finwire

Ulf Petersson: Räkna med fler riktade emissioner di.se
Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons