Annons
Kommentar

Erica Treijs:Smärtar att andra länder gått om Sverige

Andelen kvinnor i politikbevakningen internationellt har  minskat till rekordlåga 16 procent. Män syns oftast. Som Alliansens ekonomisk-politiska talespersoner Erik Ullenhag (FP), Ulf Kristersson (M), Emil Källström (C) och Jakob Forssmed (KD).
Andelen kvinnor i politikbevakningen internationellt har minskat till rekordlåga 16 procent. Män syns oftast. Som Alliansens ekonomisk-politiska talespersoner Erik Ullenhag (FP), Ulf Kristersson (M), Emil Källström (C) och Jakob Forssmed (KD). Foto: Lars Pehrson
Under strecket
Publicerad

Hälften av världens befolkning är kvinnor, men bara en knapp fjärdedel syns i media. Och i Sverige går det två män på varje kvinna i nyhetsbevakningen. Det visar Global Media Monitoring Projects (GMMP) femte globala nyhetsstudie. Och värst av allt – det blir inte ett dugg bättre. Inom politikbevakningen har andelen kvinnor internationellt minskat till rekordlåga 16 procent.

Även om det smärtar när siffrorna visas svart på vitt så är det förstås ingen överraskning. Mediebranschen är i kris, inte vad gäller nyhetsförmedling eller intresse från läsare, tittare och lyssnare – men väl finansiellt. De gamla betalningsmodellerna håller inte längre, när digitaliseringen flyttat in i varje ficka och vardagsrum. Ekonomin blir allt tuffare, redaktionerna backar i numerär och tid blir pengar. Och att just baxa normer tar tid. Lättast är att bara ringa den där vanliga manliga experten (fyra av fem experter är män, både i Sverige och globalt) som levererar färdiga citat, i stället för att söka efter den mest relevanta källan och att även ta hänsyn till genus, härkomst och geografisk spridning.

Annons
Annons
Annons