Analys

Tomas Augustsson:Smarta mobiler tvingar fram nya allianser

Tomas Augustsson

Den snabba framväxten för smarta mobiler och surfplattor tvingar it-företagen att ge sig in i nya allianser. Processortillverkaren Intel inleder bland annat ett flerårigt samarbete med mobiltillverkaren Motorola. Samtidigt räknar Qualcomm med att i år ta steget från mobiler till bärbara datorer, och därmed bli en direkt konkurrent till Intel.

Publicerad
Motorola Xoom

Motorola Xoom

Foto: PAUL SAKUMA
Annons

I många år har amerikanska Intel, världens största tillverkare av processorer till persondatorer, försökt ta sig in på den snabbt växande mobilmarknaden. Försöken har misslyckats och för Intel har läget egentligen försämrats i takt med att mobilerna blivit allt mer avancerade och datorlika samtidigt som det även uppstått en marknad för surfplattor.

Men under den nu pågående hemelektronikmässan CES i Las Vegas kunde Intel notera två klara framgångar. Bolaget inleder för det första ett flerårigt samarbete med amerikanska Motorola Mobility som innebär att Motorola ska ta fram mobiler och surfplattor som byggs upp kring Intels Atomprocessor. Den processorn används i dag i enklare bärbara datorer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons