Annons

Smarta investeringen som sänker dina elpriser

Elpriserna i Sverige har skjutit i höjden under vintern som varit. Men det behöver inte påverka din boendekostnad. Med hjälp av en grön investering, i exempelvis solceller, kan du sänka dina elpriser med upp till 20 000 kronor om året och samtidigt bidra till ett bättre klimat.

Under vinterhalvåret har vi kunnat följa en kraftig ökning i de svenska elpriserna. I synnerhet har invånare bosatta i Götaland och Svealand påverkats. Priserna på vissa orter har fyrdubblats under året i jämförelse med det gångna decenniet. Efterfrågan på el är densamma, men utbudet har minskat, vilket trissat upp priserna. 

Den torra sommaren har lett till lägre nivåer i vattenkraftens magasin samtidigt som en lägre vindnivå påverkat vindkraftverkens energiproduktion. Dessutom har samtliga svenska kärnkraftverk genomgått underhållsarbete under året, vilket tillsammans med stigande priser på olja och gas också påverkat elmarknaden. 

Det finns dock möjligheter för dig att komma runt de höjda elpriserna. Stabelo erbjuder tilläggslån till låg ränta när du vill göra en investering i exempelvis solceller. Du som bor i ett energieffektivt hushåll kan också få rabatterad ränta om du flyttar över hela ditt bolån. Du kan alltså sänka din årliga el- och boendekostnad samtidigt som du värnar om klimatet.

Ny utmanare på traditionell marknad

Stabelo entrade bolånemarknaden år 2016 som en grön aktör fristående från de traditionella bankerna. Det unika med företaget är att de erbjuder klimatsmarta bolån och tilläggslån med fördelaktiga räntor när du vill investera exempelvis i solceller eller tilläggsisolering till din fasad. 

– Alla behöver gå ihop för att bidra till klimatomställningen och som bolåneaktör vill vi göra allt vi kan för att hjälpa till, säger Hampus Brodén, vd på Stabelo.

Ökning av klimatsmarta investeringar

Det finns en tydlig trend i Sverige där klimatfrågan sätts högre och högre på agendan. Både för företag och privatpersoner. Hos Stabelo syns trenden i vilka tilläggslån som blivit populära. 

– Det är många som vill bidra till miljön och att investera i berg- och luftvärme eller solenergi är ett naturligt steg framåt för att minska klimatavtrycket i våra hushåll. De som redan har investerat kommer dessutom märka hur mycket installeringen gjort för ekonomin när vinterns elräkning kommer, säger Hampus Brodén.

En genomsnittlig villa i Sverige drar ungefär 20 000 kWh/år. Genom att installera solceller med en kapacitet på 10 000 kWh/år kan du minska din elräkning rejält. Hos Stabelo kan du ansöka om ett grönt bolån eller tilläggslån helt digital och du behöver bara ditt bank-id.

Annons
Detta är en annons från Stabelo, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.