Annons

Smart teknologi kan ge oss bättre sömnrytm

Exponeras vi för alltför mycket blått ljus, från exempelvis mobiltelefoner, störs vår dygnsrytm och vi blir lätt sömniga. Foto: Seth Wenig/AP
Exponeras vi för alltför mycket blått ljus, från exempelvis mobiltelefoner, störs vår dygnsrytm och vi blir lätt sömniga. Foto: Seth Wenig/AP Foto: Seth Wenig/AP

Teknologins intrång hemmet ses ofta som den största boven när det gäller negativ inverkan på vår sömn. Men Matthew Walker förutspår en framtid där LED-lampor med ”smarta filter” anpassar sig efter vår dygnsrytm och termometrar reglerar sig efter vår kroppstemperatur.

Under strecket
Publicerad

Om vi nu går med på att vår brist på sömn kan liknas vid en långsamverkande dödshjälp, vad ska vi göra åt det? Jag har hittills beskrivit de problem som följer med vår kollektiva sömnlöshet och dess orsaker. Men hur är det med lösningarna? Hur kan vi få till stånd en förändring?

Som jag ser det bör vi tänka i två steg för att rätt hantera den frågan. För det första måste vi förstå varför sömnbrist är så svår att påverka, det vill säga varför problemen tillåts finnas kvar och på många sätt rentav förvärras. För det andra behöver vi på varje relevant område ta fram en genomtänkt modell för hur förändring kan genomdrivas.

Annons
Annons
Annons