Annons
X
Annons
X

Smart mobil vår tids snuttefilt

För första gången har amerikanska forskare visat att smarta mobiltelefoner minskar vårt engagemang i samhället och i andra människor. Mobilen har förvandlats till en snuttefilt som ger oss all den bekräftelse vi behöver.

Hur ofta stänger du av din mobil?
Merry Stromberg, 29, Östermalm:
– Aldrig, jag har den i fickan. Ringer mest vänner och familj. Men det händer att jag glömmer den.
Hur ofta stänger du av din mobil? Merry Stromberg, 29, Östermalm: – Aldrig, jag har den i fickan. Ringer mest vänner och familj. Men det händer att jag glömmer den. Foto: YVONNE ÅSELL

Smarta mobiltelefoner öppnar en värld av möjligheter till sociala kontakter. Men i stället tycks ständiga uppdateringar på Facebook, twittrande och sms:ande förvandla oss till egoister som bryr oss mindre om andra.

Effekten är inte kopplad till sociala medier i sig utan till chansen mobiltelefonerna ger oss att ständigt vara uppkopplade. Vår relation till mobilerna blir till slut viktigare än relationen till andra.

– De som använder sina mobiltelefoner mest är samtidigt minst redo att frivilligt lägga tid på att arbeta i hjälporganisationer, förklarar Rosellina Ferraro som är assisterande professor vid universitetet i Maryland.

Annons
X

Hon har tidigare levererat uppmärksammade studier om hur vårt konsumtionsbeteende påverkas och manipuleras i snabbköp.

Forskarna har i en serie experiment för första gången undersökt hur mobilanvändandet påverkar människors vilja att engagera sig i samhällsnyttiga aktiviteter både i sociala medier och i den fysiska verkligheten.

I ett experiment delades 197 studenter i 20-årsåldern in i två grupper där den ena fick gå in på Facebook på en stationär dator medan övriga fick använda sina mobiler fritt. Strax därefter erbjöds samtliga möjligheten att frivilligt dela ut mat till hemlösa. Det visade sig att mobilanvändarna var avsevärt mindre intresserade av att arbeta ideellt i soppköket.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Liknande försök genomfördes med flera olika utformningar, men hela tiden med samma resultat.

  Mest häpnadsväckande: det räckte att man bad ungdomarna att så noga som möjligt rita av sin mobiltelefon ur minnet för att känslan av empati med andra människor skulle dala. Blotta tanken på mobiltelefonen gjorde dem mer själviska.

  – Vår förklaring är att när människor använder sina mobiltelefoner uppfyller de sina behov av social anknytning. Följden är att de inte längre känner behov av att ta kontakt med andra människor.

  Utgångspunkten när forskarna gett sig i kast med mobilanvändandet är det välkända faktum att vi människor har ett behov av att bli sedda och bekräftade. Detta är också en viktig drivkraft för att engagera sig i andra människor och i samhällsnyttiga aktiviteter.

  Redan tidigare har forskare konstaterat att mobiltelefoner och sociala medier till stor del uppfyller våra behov av att synas och få bekräftelse, men på ett lättfångat och kravlöst sätt. Ur detta föddes misstanken att den sociala mättnad som vi får via mobilerna gör att vi får svårare att engagera oss på ett djupare och mer krävande sätt i andra människor.

  Flera studier det senaste året har pekat i den riktningen. Nyligen rapporterade den amerikanska tankesmedjan Pew att var tredje ung vuxen använder sin mobiltelefon för att undvika att träffa andra. Exakt hur det går till framgick inte, men spekulationen var genom att se upptagen ut i busskön eller vid bardisken.

  Bland äldre över 65 år förekom detta beteende nästan inte alls.

  Nu har Rosellina Ferraro och hennes grupp för första gången undersökt om social mättnad också i praktiken gör oss mindre engagerade i direkta kontakter med andra människor. Slutsatsen får nog många att haja till:

  – De som nyligen använt sin mobiltelefon bryr sig generellt mindre om andra. Vi har därför särskilt undersökt hur denna minskade omtanke om andra påverkar det samhällsnyttiga beteendet. Slutsatsen är att de blir mindre benägna att ge stöd åt en hjälporganisation, vilket skulle ha gagnat samhället i sin helhet, säger Rosellina Ferraro.

  Tidigare har debatten till stor del handlat om nyttan av vad som kallas slacktivism, där samhällsengagemanget ofta stannar vid en enkel knapptryckning för att gilla olika grupper på Facebook. Utan tvekan finns det positiva exempel på hur detta fungerat, som snabba pengainsamlingar till offren efter jordbävningarna i Japan och Haiti.

  Men Ferraros resultat innebär även ett hot mot denna minimalistiska form av massengagemang.

  I ett försök fick studenter i uppdrag att lösa ett långtråkigt quiz på nätet där varje korrekt svar skulle generera pengar till en organisation som arbetar för att bevara USA:s nationalparker.

  Studenterna fick när som helst sluta och i stället surfa fritt på internet. Hur länge de orkade fortsätta med den trista uppgiften blev ett mått på deras samhällsengagemang.

  Resultatet? Mobilanvändarna stod ut klart kortast tid och började snabbt nöjessurfa i stället för att rädda Grand Canyon.

  Annons
  Annons
  X

  Hur ofta stänger du av din mobil? Merry Stromberg, 29, Östermalm: – Aldrig, jag har den i fickan. Ringer mest vänner och familj. Men det händer att jag glömmer den.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 5

  Hur ofta stänger du av din mobil? Anmorl Khawaja, 18: – Jag kommer inte ihåg när jag stängde av sist, kanske har batterierna tagit slut någon gång. Men jag skulle aldrig åka hemifrån med dåliga batterier. Jag har aldrig mobilen längre ifrån mig än en meter och använder den till sms, surfa och lyssna på musik.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 2 av 5

  Hur ofta stänger du av din mobil? Brian Flores, 19. – Jag stänger aldrig av. Jag har två iPhones för säkerhets skull så jag behöver inte oroa mig. Jag har den alltid i fickan för att lyssna på musik, ringa kompisar, kolla Facebook och så.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 3 av 5

  Hur ofta stänger du av din mobil? Björn Svedemar, 64, konsult, Nacka. – Det händer, på nätterna bland annat och när jag inte är anträffbar. Men den är nog med nästan alltid. Jag kollar mest mejl och jobbar med mobilen, ibland använder jag den för att slösa bort dötid.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 4 av 5

  Hur ofta stänger du av din mobil? Erik Ehrlund, 28, utvecklare, Tyresö. –Inte ofta. Det kan väl hända att jag har den mer än fem meter ifrån mig, jag klarar mig väl en stund utan mobilen. Mest använder jag den till att surfa och spela.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X