Annons

Smart mobil vår tids snuttefilt

För första gången har amerikanska forskare visat att smarta mobiltelefoner minskar vårt engagemang i samhället och i andra människor. Mobilen har förvandlats till en snuttefilt som ger oss all den bekräftelse vi behöver.

Under strecket
Publicerad

Hur ofta stänger du av din mobil? Merry Stromberg, 29, Östermalm: – Aldrig, jag har den i fickan. Ringer mest vänner och familj. Men det händer att jag glömmer den.

Foto: YVONNE ÅSELLBild 1 av 5

Hur ofta stänger du av din mobil? Anmorl Khawaja, 18: – Jag kommer inte ihåg när jag stängde av sist, kanske har batterierna tagit slut någon gång. Men jag skulle aldrig åka hemifrån med dåliga batterier. Jag har aldrig mobilen längre ifrån mig än en meter och använder den till sms, surfa och lyssna på musik.

Foto: YVONNE ÅSELLBild 2 av 5

Hur ofta stänger du av din mobil? Brian Flores, 19. – Jag stänger aldrig av. Jag har två iPhones för säkerhets skull så jag behöver inte oroa mig. Jag har den alltid i fickan för att lyssna på musik, ringa kompisar, kolla Facebook och så.

Foto: YVONNE ÅSELLBild 3 av 5

Hur ofta stänger du av din mobil? Björn Svedemar, 64, konsult, Nacka. – Det händer, på nätterna bland annat och när jag inte är anträffbar. Men den är nog med nästan alltid. Jag kollar mest mejl och jobbar med mobilen, ibland använder jag den för att slösa bort dötid.

Foto: YVONNE ÅSELLBild 4 av 5

Hur ofta stänger du av din mobil? Erik Ehrlund, 28, utvecklare, Tyresö. –Inte ofta. Det kan väl hända att jag har den mer än fem meter ifrån mig, jag klarar mig väl en stund utan mobilen. Mest använder jag den till att surfa och spela.

Foto: YVONNE ÅSELLBild 5 av 5

Smarta mobiltelefoner öppnar en värld av möjligheter till sociala kontakter. Men i stället tycks ständiga uppdateringar på Facebook, twittrande och sms:ande förvandla oss till egoister som bryr oss mindre om andra.

Effekten är inte kopplad till sociala medier i sig utan till chansen mobiltelefonerna ger oss att ständigt vara uppkopplade. Vår relation till mobilerna blir till slut viktigare än relationen till andra.

Annons
Annons
Annons