Smart att lära upp kunniga amatörer

Under strecket
Publicerad
Annons

0 För övrigt
...har TV4-sporten åkt berg och dal-bana i veckan. Allt från alert bevakning av läktarbråket på Gamla Ullevi och bra krönika i ämnet av Ekwall till tramsigt shoppingreportage med damlandslaget.
Eurosport gjorde veckans klipp. Kanalen var den enda som sände friidrottstävlingarna i Aten som bjöd på nytt världsrekord på herrarnas 100 meter.
En överdragen tennismatch fördröjde sändningsstarten men när det väl kom igång var det, som för det mesta i denna sportkanal, väldigt trevligt.
Lorenzo Nesi och Anders Borgström bjöd på utmärkt och kunnig vägledning och var dessutom påpassliga nog att lämna lite rapporter från de samtidigt pågående tävlingarna på Slottsskogsvallen i Göteborg.
Ytterligare ett bevis på att Eurosport har bra kommentatorer.
Eurosport har visat att man inte nödvändigtvis behöver ha en journalistisk bakgrund för att bli en bra kommentator. Kanalen har i stället internutbildat ”amatörer” från idrottsvärlden, först genom Bengt Grives försorg och senare av Håkan Bergholtz. Och
de har gjort det bra. En man som Robert Vacchi har med all rätt blivit en stjärna inom kommentatorsgebitet.

Eftersom medarbetarna är nära knutna till sina respektive idrotter som före detta aktiva och ledare har de en stor kunskap att förmedla till tittarna.
Okej, Vacchis dubbelroll som kommentator och informationsansvarig i svenska cykelförbundet kan diskuteras. Men det stör åtminstone inte mig.
Samma med snookerexperten Kim Hartman vars förmuleringar gett honom en idolsida på nätet. Det är alltid lätt att det blir smalt och nördigt när en för den breda publiken mer udda sport visas men Hartman lyckas göra det intressant även för oinvigda.
Eurosport har dessutom de bästa kommentatorerna nu när man sänder dam-EM parallellt med TV4. Malin Swedberg är bättre än förutsägbare Pontus Kåmark och Ola Wenström som pratar sönder matcherna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons