Annons

Arktis smältande isar intresserar stormakter

Den finländska isbrytaren MSV Nordica lämnar en isfri ränna efter sig när den går genom norra ishavet i Arktis. Redan nu är det möjligt för specialbyggda containerfartyg att gå utan isbrytare genom delar av Arktis. Arkivbild.
Den finländska isbrytaren MSV Nordica lämnar en isfri ränna efter sig när den går genom norra ishavet i Arktis. Redan nu är det möjligt för specialbyggda containerfartyg att gå utan isbrytare genom delar av Arktis. Arkivbild. Foto: David Goldman

Mängder av olja och gas och en snabb genväg mellan Asien och Europa – alltihop gömt i Arktis. I takt med att isarna smälter av den globala uppvärmningen växer stormakternas intresse för Nordpolen. Och oron för vilken roll Kina kan få.

Under strecket
Moa Kärnstrand / TT
Publicerad

Studier visar att Arktis värms upp dubbelt eller till och med tre gånger så fort som resten av världen, vilket öppnar upp för nya fartygsrutter – men också många problem.

Foto: David Goldman Bild 1 av 2

En snabbare sjörutt mellan Asien och Europa kan spara tid och pengar.

Foto: Ingela Landström/TT Bild 2 av 2

I klimatförändringarnas spår börjar Arktis isar att smälta och permafrosten tina.

Under isen gömmer sig stora mängder fossila bränslen – kanske så mycket som en tiondel av världens oupptäckta oljeresurser, främst på rysk mark. Förutom det innebär ett varmare Arktis att en ny, viktig vattenväg blir möjlig mellan Asien och Europa.

Annons
Annons
Annons