Smäll i Sverigefonder efter jättarnas ras

De dramatiska kursrasen i Ericsson och H&M slår direkt mot svenska fondsparare. Bolagen väger tungt i nästan alla Sverigefonder, som samtliga står på minus efter den senaste veckan. Enligt experterna behöver spararna vara extra kräsna när de framöver väljer Sverigefonder.

Under strecket
Publicerad
 Ericsson och H&M  väger tungt i Sverigefonder.

Ericsson och H&M väger tungt i Sverigefonder.

Foto: TT
Annons

Svenskarnas favorit på börsen, Sverigefonder, har åkt på smäll efter smäll i takt med att storbolagen presenterat sina rapporter. Klädjätten H&M har den senaste veckan rasat över 12 procent på Stockholmsbörsen och måndagens rapport bidrog till fallet. Även nya siffror från kommunikationsbolaget Ericsson skapade på måndagen skälvan på börsen. Aktien rasade med över 9 procent. På bara en dag förlorade därmed Ericsson lika mycket som staten lade på pensioner förra året.

Under tisdagen fortsatte fallet i H&M:s aktie. Storbolagens nedgång slår igenom även i Sverigefonderna. H&M är ett av de fem största innehaven i indexfonder från storbankerna Handelsbanken, SEB och Nordea, samt i den populära indexfonden Avanza Zero. Swedbank Robur Access Sverigefond har i stället Ericsson bland de fem största innehaven.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons