Smakämne ökar risk att bli fet

Smakförstärkaren natriumglutamat tycks fördubbla risken för att människor blir feta, visar en ny studie. Kopplingen till fetma har tidigare bara konstaterats i djurstudier. I Sverige har flera tillverkare frivilligt börjat ta bort glutamat som tillsats i maten.

Under strecket
Publicerad

Smakämnet glutamat heter E621 och återfinns i bland annat kassler och köttbullar som säljs i svenska matbutiker.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/ SCANPIX. MONTAGE: SVD.
Annons

Risken för att vara överviktig med ett BMI över 25 ökade med 175 procent för den grupp som åt mest av smakförstärkaren natriumglutamat, även förkortad MSG. Det framgår av resultaten från den så kallade intermap- studien som publiceras av Nature-tidskriften Obesity.

Eftersom syntetiskt MSG är en mycket vanlig tillsats i västerländsk processad mat valde forskarna att studera 752 personer i byar på den kinesiska landsbygden där man fortfarande lagade sin mat själva på traditionellt sätt. Risk för övervikt bestod även sedan man korrigerat för olika stora intag av kalorier.

Annons
Annons
Annons