Smaka på Istanbul

Matkonnässören Dag Hermelin gör en kulinarisk promenad från Grand Bazaar mitt i Gamla Stan norrut mot det modernare Istanbul. Ännu är det några dagar kvar på fastemånaden ramadan, men som turist är det lätt hänt att tjuvstarta Fastebrytandets fest. Och Istanbul visar sig året runt vara en stad med plats alla smaker.

Under strecket
Publicerad
Mat från Istanbul

Mat från Istanbul

Annons

Från spårvagnshållplatsen Beyazıt leder gatan ned till en granatäppeljuicebar och vidare rakt in på Grand bazaars Feraceciler-gång. Här planerar man sin dag till dofterna av kokkaffe à la turca vid ett bord på Şark-kaféet 50 meter in på vänster sida. Kaffe utan socker, ”bir sade”, är inte lika vanligt här som i Sverige, så säg till. Efter fyra minikoppar, hälften kaffe hälften sump, är man så pigg att man med glädje tittar på mattor i de gamla delarna mitt i basaren. Men för matvaror att dofta och smaka sig igenom måste man lämna vimlet i den väldiga Grand bazaar. Fråga efter ”Galata Köprüsü” om du tycker det är lättare att uttala Galatabron än ”Mısır Çarşısı” [mösör tcharschösö], Kryddbasaren som ligger alldeles intill bron.

Stämningen, dofterna av torkad och malen paprika och chili i olika nyanser av rött, gurkmeja i gult och spiskummin, neonbelysningen blandad med glödtrådslampor och ljudet av upphetsade röster fyller kryddmarknadens dubbelkorridor. Matfixeringen under fastan leder till liderliga shoppingrundor bland utövande familjer. Det går åt mycket av den utmärkta torkade frukten som används till de energi­rika frukostkompotter som är typiska för frukostar under ramadan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons