Annons

Mari Janson:Smak av sommar

För alla som drömmer om en brakmiddag på ett riktigt häftigt ställe – och handen på hjärtat, vem gör inte det i dessa dagar? – kommer ett passande artikeltips längre ner i mejlet. Jag har inte varit på en enda av krogarna det tipsas om men längtar till dem allihop. Allra helst med ett stort sällskap där man är minst åtta vid bordet. Inte ens Daniel Berlin i Skåne Tranås är en realistisk önskan just nu (restaurangen ”sover” ...) men vem vet, snart kanske vi kan resa och göra som vanligt igen. Det ser i alla fall lovande ut.

Lovande är också att våren äntligen kommit. Det firas med långhelg och en perfekt kyld vit eko-italienare till en vårigt vacker paj.

Mari Janson
Annons

Nytt veganvänligt stjärnskott från Masi

Fresco di Masi Bianco 2020, Italien

Den kortaste vägen från vinstocken till glaset, ett ekologiskt vin med naturligt låg alkoholhalt och känslan av färsk frukt. Det är idén bakom Fresco di Masi som nu gör sin debut på Systembolaget. Druvorna skördas under de kallaste timmarna och vinifieras omedelbart, utan torkning. Jäsningen sker endast med druvornas vilda jäst, utan att komma i kontakt med fat, och buteljeras ofiltrerade.

Fresco di Masi finns både som Rosso och Bianco. Den vita innehåller 60 % garganega, 25 % chardonnay och 15 % pinot grigio och är vackert halmgul i färgen. Vi hittar noter av vita frukter, päron och blommor och en tydligt fruktig karaktär med friskt och rent avslut. Vinet serveras vid 8–10 grader och är perfekt som aperitif eller till pizza bianca, antipasti och sommarens alla sallader.

Pris: 115 kr
Artnr: 50751 Flaska: 750 ml Alkoholhalt: 11,5 %

Fresco di Masi Bianco 2020 | Systembolagetsystembolaget.se

Sparris- och tomatpaj med parmesanfrangipane

4 personer

• 400 g smördeg
• 125 g sparris
• 100 g röda och gula körsbärstomater, halverade
• 3 kvistar timjan, bladen
• Olivolja att ringla över

Salt frangipane:

• 100 g smör, rumstempererat
• 2 vitlöksklyftor, pressade
• 2 ägg
• 1 äggula till pensling
• 35 g vetemjöl (drygt ½ dl) + extra att pudra över
• 65 g mandlar, malda
• 35 g parmesan, riven

1. Värm ugnen till 190° (varmluft 170°) och sätt in en bakplåt i ugnen för att värma upp den.
2. Rulla eller kavla ut smördegen på en lättmjölad arbetsyta till en rektangel som mäter 40 cm x 25 cm. Vik över 2 cm deg runt kanterna. Lyft försiktigt över degen på en annan plåt klädd med bakplåtspapper och låt stå svalt ett litet tag.
3. För att göra frangipanen, lägg det rumstempererade smöret i en skål och använd en elvisp för få det lätt och fluffigt. Tillsätt vitlök och de två äggen, ett i taget, och en stor sked mjöl med varje ägg. Tillsätt resten av mjölet, malda mandlar och parmesan och blanda väl.
4. Pricka pajskalet och använd en slickepott för att sprida ut frangipanesmeten jämnt. Placera ut sparris, körsbärstomater och timjan. Blanda äggula med 1 tsk vatten och pensla kanten väl.
5. Placera den svala bakplåten ovanpå den varma bakplåten i ugnen och grädda i 40 minuter eller tills pajen är gyllene, frangipanen bubblat upp och sparris och tomater är färdiga.
6. Ringla generöst med en god olivolja över pajen och servera gärna med en grön sallad.

Recept och bild från Olive/Europapress

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons