Annons

Småföretagarnas larm: ”Banker tar inte ansvar”

Restaurang Knut har haft en tuff vår. Ett lån blev räddningen. Hovmästare Anna Olsson förbereder det sista innan de första middagsgästerna trillar in på restaurang Knut.
Restaurang Knut har haft en tuff vår. Ett lån blev räddningen. Hovmästare Anna Olsson förbereder det sista innan de första middagsgästerna trillar in på restaurang Knut. Foto: Simon Rehnström

Storbankerna har ökat företagsutlåningen men pengarna når inte de minsta företagen, enligt branschorganisationer.

– Vi tycker inte riktigt att storbankerna tar sitt ansvar, säger Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Filmon Negasi arbetar i köket på restaurang Knut på Upplandsgatan i Stockholm. Han är en av dem som fått jobba kvar när personalstyrkan gått från 60 till 15 personer.

Foto: Simon Rehnström

En onsdag innan löning tror hovmästare Anna Olsson inte att det blir fullsatt men hon tror ändå det blir lite drop-in gäster även om många gått på semester nu.

Foto: Simon Rehnström

Ahmad Saleh, till vänster, och Filmon Negasi till höger arbetar i köket, de tror inte att kvällen kommer bli alltför stressig och förbereder mat inför kvällen och helgen.

Foto: Simon Rehnström

På restaurang Knut på Upplandsgatan i Stockholm är det svårt att ana att företaget har genomgått stora nedskärningar under våren. I helgen var det till och med fullbokat. Men bara två av tre restauranger är öppna, det är stängt under lunch och brunch tillsvidare och bara 15 av 60 anställda jobbar kvar.

Erik Sjölander är delägare i restaurang Knut och berättar att pandemin har skakat om verksamheten. Ett banklån var nödvändigt, men det visade sig svårt att få. Före jul erbjöds företaget checkkredit, på bankens initiativ. Några månader senare var det tvärstopp.

Annons
Annons
Annons