Annons

Småföretagare sågar skatteförslag

Många av Sveriges småföretagare sågar regeringens skattelättnadsförslag i så kallade nystartszoner, enligt Småföretagarbarometern.

Under strecket
Publicerad

Regeringen lade i slutet av sommaren förslag på att ge skattelättnader till företag som anställer personal i stadsdelar och förorter med extremt hög arbetslöshet. Men få småföretagare gynnas av regeringens nya skattelättnadsförslag enligt en färsk undersökning, Småföretagarbarometern.

Den visar att 66 procent av småföretagarna inte alls kommer att gynnas av ett sådant förslag och endast sju procent av de tillfrågade uppger att de skulle anställa en eller flera personer om en sådan skattelättnad tas i bruk.

Småföretagarna vill sammanfattningsvis hellre se lägre företagsskatt, lägre skatter och avgifter vid anställning samt ändrade arbetsmarknadsregler.

59 procent av respondenterna vill hellre se lättnader i företagsskatt för småföretagare. 13 procent av småföretagarna vill ha lägre skatter och avgifter vid anställning av personal under en viss tidsperiod och 11 procent vill se ändrade arbetsmarknadsregler för anställning och uppsägning av personal.

– Undersökningen ger tydliga resultat: svenska småföretagare vill inte ha riktade punktinsatser av slaget skattelättnader för vissa stadsdelar, utan hellre förutsägbara och långsiktiga lättnader i både regelverk och allmänna skattesatser, säger Magnus Nilselid, vd för e-bokföringsföretaget SpeedLedger som står bakom barometern.

Men inte heller rot- eller rutavdraget väcker jubel bland småföretagarna som ingår i barometern. 85 procent av de tillfrågade uppger sig inte påverkas alls av avdragen. 57 procent av dem som uppgett att de inte påverkats positivt arbetar inte med rot-eller rutavdrag alls och 28 procent har inte märkt någon ökning i omsättningen sedan avdragen infördes.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons