Småföretag lånar mer

Bankernas utlåning till företag ökade under tredje kvartalet i år, visar en telefonundersökning bland 150 av landets bankdirektörer. En stor majoritet av dem tror på ytterligare ökad utlåning under resten av året.

Under strecket
Publicerad
Annons

Framför allt tror bankdirektörerna på ökad utlåning till småföretag och medelstora företag, visar undersökningen som gjorts på uppdrag av Almi Företagspartner.
Enligt Almis låneindikator, som undersökningen kallas, märks det ökade lånebehovet framför allt utanför storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Den 30 juni i år uppgick bankernas samlade utlåning till svenska företag till 641,5 miljarder kronor. Över hälften av de tillfrågade bankkontorscheferna uppger att utlåningen ökat under tredje kvartalet, bara 6 procent säger att den minskade under perioden. Resten uppger att utlåningen legat oförändrad.
Skälen till det ökade lånebehovet är flera. Det handlar om till exempel investeringar för att klara expansion, ökad sysselsättning och ökad efterfrågan.
Uppenbart tror bankdirektörerna på framtiden. Fler än sju av tio direktörer tror att utlåningen till företag kommer att öka också under det fjärde kvartalet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons