Annons

Normala människorSmåerotiskt – men ingen blivande klassiker

Irländska Sally Rooney (född 1991) debuterade 2017 med hyllade ”Samtal med vänner”. Nu återkommer hon med en roman om kärlek, klass och makt.
Irländska Sally Rooney (född 1991) debuterade 2017 med hyllade ”Samtal med vänner”. Nu återkommer hon med en roman om kärlek, klass och makt. Foto: Jonny Davies

När fotbollskillen Cornell och och den rika Marianne inleder en relation uppstår sexuellt våld. Resultatet blir småerotiskt, men någon stor litterär upplevelse är inte haussade Sally Rooneys andra roman, enligt Erika Vallin.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Marianne är rik och socialt förtappad. Connell är fattig och stjärnan i fotbollslaget. Båda är duktiga i skolan, men saknar fotfäste i världen. Under det sista gymnasieåret börjar de att ligga med varandra i smyg. Så inleds ”Normala människor” och den polariserade relation som boken kretsar runt: en betraktelse av hur maktspel leder till attraktion och, något som kan likna, kärlek.

Det är den irländska författaren Sally Rooneys andra bok. Hon har redan mycket att leva upp till. Debuten ”Samtal med vänner” (2017), skriven med återhållsam ironi och skärpa, slog brett och högt. De före detta flickvännerna Frances och Bobbis bravader på och runtom Dublin-universitetet Trinity fick både läsare och kritiker att jubla. Den då 26-åriga Rooney tillskrevs rollen som millenniegenerationens första stora författare för sitt sätt att fånga existentiella bekymmer i den digitala samtiden: Någon uppfattar mig, alltså finns jag.

Annons
Annons
Annons