Småbarnsåren stoppar karriärkvinnorna

De är lika gamla och har samma universitetsutbildningar. Ändå tar kvinnorna mycket längre föräldraledigheter, jobbar deltid i större utsträckning och tycker att de missat karriärchanser och löneutveckling i högre grad än männen. Det visar SvD Näringslivs stora enkätundersökning i talangnätverket Nova pro.

Under strecket
Publicerad
SVD
Foto: SVD
Annons

De är en grupp som kan tänkas ligga långt fram när det gäller att dela på ansvar för hem och barn, medlemmarna i talangnätverket Nova pro, till största del civilekonomer och civilingenjörer som kommit 5-12 år in i karriären och där de flesta bor i Stockholm. Svaren i den undersökning som SvD Näringsliv gjort tillsammans med nätverket visar också att papporna funderar på samma sätt som mammorna på hur man får så mycket tid som möjligt med barnen, och samtidigt ha ett givande jobb.

Och jämfört med svenskarna i stort delar gruppen något mer lika på föräldraledighet och deltid, men ändå är skillnaderna mellan könen väldigt tydliga. Det är kvinnorna som tar merparten av tiden med barnen - och därmed tappar karriärmöjligheter. För många är det självvalt, de har tackat nej till poster som krävde mer tid och flexibilitet än de tycker sig ha under småbarnsåren.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons