X
Annons
X

Små steg mot Prideparad i Polen

Ärkekatolskt, konservativt, nedtyngd av sin historia. Det är bilden av vårt grannland som vi vant oss vid. Men Polen förändras snabbt. Under lördagen deltar tiotusentals besökare i homoparaden Europride i Warszawa – otänkbart för bara något år sedan.

På ena väggen hänger fotografier av homosexuella par som håller varandra i handen och leende tittar in i kameran. Längre bort manliga nakenstudier, penisar i alla storlekar, bilder av aidssjuka, en videoinstallation om homofobi, våld och mobbning. Allt i allt 240 homoerotiska konstverk fördelade på två våningar.

Ars Homo Erotica heter utställningen som visas – inte i ett undanskymt konstgalleri i den hippa stadsdelen Praga utan i Warszawas Nationalmuseum, en tung modernistisk byggnad mitt i huvudstaden där Polens nationella kulturarv ställs ut, ett tempel för den polska identiteten där den första utställningen efter kriget i maj 1945 hette ”Warszawa anklagar”.

Utställningsmakaren Pawel Leszkowicz har i Warsawas Nationalmuseum skapat en utställning om homoerotik. 240 konstverk ryms på två våningar. Något som hade varit otänkbart för bara något år sedan.

Foto: TOMAS LUNDIN Bild 1 av 3

Logan Mucha från Australien och hans finske pojkvän laddar upp inför Europrideparaden.

Foto: TOMAS LUNDIN Bild 2 av 3

När Läraren Marta Konarzewska kom ut och offentliggjorde sin homosexualitet började en plågotid. ”Jag var luft för mina kolleger”, säger hon.

Foto: TOMAS LUNDIN Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X