Annons

Små steg mot en ekonomisk uppgång

Solen går visserligen upp i öster, men när det gäller världsekonomin tycks ljuset komma från väster. USA-ekonomin ger dock ett delat intryck.

Under strecket
Publicerad

Indexen för Dow Jones och Nasdaq har ångat på ordentligt sedan årsskiftet och har stigit i tvåsiffriga tal. När börserna i världens största ekonomi är på det humöret borde det vara en signal på att en rejäl konjunkturuppgång är i antågande. Lägg därtill en oväntad uppgång i detaljhandeln i juli, 1,4 procent jämfört med Bloomberg News analytikerprognos på 1,0 procent och att dollarn förstärkts något mot euron. Samtidigt består Federal Reserves tudelade beskrivning av riskerna i USA-ekonomin. Å ena sidan är riskerna för tillväxten balanserade, å andra sidan överstiger riskerna för en nedgång i inflationen en uppgång från redan låga nivåer. Oron för den låga inflationen gör att centralbanken ligger kvar på rekordlåga räntan, 1 procent, under en lång tid framöver. I en intervju i Bloomberg TV efter Feds räntebesked i förra veckan sade Paul McCulley, chef för Pimco som förvaltar världens största obligationsfond, att han inte tror att Fed höjer räntan de kommande två åren.

I Japan blev tillväxten visserligen något bättre än väntat under andra kvartalet. I en kommentar till BNP-ökningen säger landets ekonomiminister Heizo Takenaka att ekonomin fortfarande står stilla i en mycket vid betydelse och att deflationen är djupt rotad. Bank of Japan och regeringen måste även fortsättningsvis bekämpa prisnedgångarna.

Annons
Annons
Annons