Små, små steg mot demokrati

Kidnappningar och terror fokuserar det internationella intresset på Irak. Men risken är stor att våld och attentat inom kort också skapar rubriker om Afghanistan. Den 9 oktober ska ett presidentval hållas som starka krafter gör allt för att sabotera.

Under strecket
Publicerad
Annons

- Självklart måste vi räkna med en upptrappning av våldet inför valet. Talibaner och andra extremistiska grupper försöker skrämma med terror och därför har vi en svår väg framför oss. Men det kan bli än mer utmanande efteråt när valet är klart och resultatet ska accepteras av alla olika grupperingar, säger Abdul Razique Samadi, representant för Afghanistans Människorätts- organisation, som just nu gästar Sverige för att berätta om val- förberedelserna.

Abdul Samadis historia delas av miljoner afghaner: När inbördeskriget rasade som värst 1992 flydde han med sin familj till Pakistan. Efter att talibanerna krossats hösten 2001 och det skett en viss stabilisering återvände Abdul Samadi till hemstaden Kabul där han nu lever med fru och fyra barn.
Han ser farorna och hoten, men talar hellre om möjligheterna och vilken historisk händelse som väntar afghanerna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons