Annons
X
Annons
X

Små restauranger får sälja alkohol

Det ska bli lättare för mindre matställen att få servera alkohol. Exempelvis kommer sushi- och vegetariska restauranger att kunna få alkoholtillstånd, föreslår alkohollagsutredningen som överlämnades till regeringen i dag.

Av TT
(uppdaterad)

Utredaren Anita Werner föreslår inga lättnader i detaljhandelsmonopolet, vilket heller inte ingick i uppdraget. Därmed blir Systembolagets monopol kvar, liksom det fortsatt blir förbjudet med kommersiell förmedling av alkohol som skett via privat införsel över gränsen.

Tillsynen av servering på restauranger och liknande ska bli mer effektiv. Underlåtenhet att anmäla ska kunna medföra straff.

Utredningen tar mest sikte på att reglera serveringstillstånden. Bland annat blir det tillåtet för en restaurang att buteljera om spritdrycker för att kunna krydda brännvinet på den egna restaurangen. Cateringföretag ska också kunna få stadigvarande tillstånd att servera alkohol i slutna sällskap.

Annons
X

Andra förslag är att alkoholservering endast får ske på normaltid, mellan klockan 11 och 01. Tillstånd kan medges fram till som längst klockan 03.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2010.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X