X
Annons
X

Små prisrörelser på bostadsmarknaden men SEB varnar för fortsatt prisfall

Prisnedgångarna på bostäder har stannat av vid något som kan liknas vid en platå. Villor uppvisar positiva tendenser medan trenden för bostadsrätter är fortsatt svagt negativ. Det skriver Svensk Mäklarstatistik i den senaste månadsrapporten. SEB varnar dock för fortsatt boprisfall i sin senaste konjunkturbarometer. En stor anledning till det är att den senaste tidens prisfall kommer att leda till att det inte kommer att byggas lika mycket framöver.

Läs mer om Marknadsveckan
undefined
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Priserna på bostadsrätter i Sverige backade med 1 procent i april jämfört med mars. På tre månader är priserna också ned med 1 procent och på tolv månader noteras en nedgång på 7 procent. Medelpriset i april var 36 013 kronor per kvadratmeter.

Priserna på villor i Sverige var oförändrade i april jämfört med mars. På tre månader var priserna upp med 1 procent och på tolv månader var priserna oförändrade. Medelpriset för en villa i Sverige var 3,10 miljoner kronor i april.

Priserna på fritidshus steg med 8 procent i april på tolv månader. Medelpriset var här 1,66 miljoner kronor.

Annons
X

– Tittar man på rikets prisutveckling den senaste tolvmånadersperioden så skedde den största prisnedgången under andra halvåret 2017 för både bostadsrätter och villor. Sedan dess har prisnedgångarna stannat av vid något som kan liknas vid en platå. Men platån ser olika ut för de olika bostadsslagen, villor uppvisar positiva tendenser medan trenden för bostadsrätter är fortsatt svagt negativ, kommenterar Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Svensk ekonomi bromsar in, räntehöjningen skjuts på framtiden – och bopriserna kan fortsätta nedåt. Det var några av budskapen i SEB:s uppdaterade prognos för svensk ekonomi, som presenterades på onsdagen. Prognosen för tillväxten 2018 ligger kvar på samma nivå som i senaste prognosen, 2,6 procent, medan prognosen för 2019 justeras ned från 2,4 till 2,2 procent.

En stor anledning är att den senaste tidens prisfall på bostadsmarknaden kommer att leda till att det inte kommer att byggas lika mycket framöver, enligt SEB.

"Den inhemska efterfrågan mattas betydligt när bostadsbyggandet i år vänder ned efter de senaste årens snabba expansion", skriver SEB i sin rapport.

Fallande bostadspriser har också bidragit till att hushållens framtidstro har fallit en del, samtidigt som stigande energipriser och importpriser gör varor dyrare, vilket bromsar svenskarnas privatkonsumtion.

Som tur är går det bra för världsekonomin, och inte minst Europa. Det hjälper den svenska ekonomin, men inte tillräckligt för att Riksbanken ska börja höja räntan i år.

På senare tid har det blivit allt tydligare att Riksbanken tittar mycket på inflationen rensat för energipriser.

I stället tror SEB att det dröjer till april nästa år innan räntan höjs från dagens minus en halv procent och still slutet av nästa år innan räntan når noll procent. SEB tror att det kan dröja till 2024 innan räntan når 2,5 procent, vilket är betydligt lägre än när räntan toppade på 4,75 procent innan den globala finanskrisen 2008.

Annons
Annons
X
Annons
X
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X