Annons

”Små barn uppfattar mer än vi tror”

KUNSKAP HJÄLPER Små barn som har ett syskon med en allvarlig sjukdom eller funktionsnedsättning mår bättre om de får veta mycket om problemet. Prata därför med ditt barn om det som är annorlunda, uppmanar psykologen Christina Renlund.

Under strecket
Publicerad

”Samtal med barn är korta och lyssna mer än du pratar”, råder psykologen Christina Renlund föräldrar som ska prata med små barn om svåra saker.

Foto: INGVAR KARMHEDBild 1 av 6

”Man ser på ansiktet att Ella har Downs syndrom. Hon ser lite annorlunda ut på ögonen, näsan också. Man ser det på själva huvudet, inte på magen eller fötterna”, säger Leo, 6, om sin teckning av lillasyster Ella.

Foto: UR BOKEN ”LITET SYSKON” UTGIVEN PÅ GOTHIA FÖRLAG.Bild 2 av 6

”Jag skulle vilja att min syster fick känna hur det känns att klättra och hoppa.”, säger Estelle, 5, som har en syster som har en muskelsjukdom.

Foto: UR BOKEN ”LITET SYSKON” UTGIVEN PÅ GOTHIA FÖRLAG.Bild 3 av 6

Tilda, 4,5, har ritat sig själv, sin lillebror Tor och sin storasyster Saga som har cystisk fibros som gör att slemkörtlarna utsöndrar ett tjockt segt slem vilket kan täppa till de små luftrören i lungorna.

Foto: UR BOKEN ”LITET SYSKON” UTGIVEN PÅ GOTHIA FÖRLAG.Bild 4 av 6

Tilda, 4,5, ritar ballonger och berättar vad cystisk fibros innebär för storasyster Saga – hon måste inhalera, få medicin i armen och vara på sjukhus.

Foto: UR BOKEN ”LITET SYSKON” UTGIVEN PÅ GOTHIA FÖRLAG.Bild 5 av 6

När Fabian blir stor vill han bli fotbollspelare och Fabian tror att hans tvillingbror Max som har AMC (som betyder flera böjda stela leder) också vill bli det.

Foto: UR BOKEN ”LITET SYSKON” UTGIVEN PÅ GOTHIA FÖRLAG.Bild 6 av 6

Små barn vet redan saker på sitt sätt. Vänta inte med att berätta tills de frågar, uppmanar psykologen Christina Renlund.

Hon har arbetat med barn och ungdomar med kronisk sjukdom och funktionsnedsättning samt deras familjer i mer än 35 år. Hon har även skrivit boken ”Litet syskon, Om att vara liten och ha en syster eller bror med sjuk- dom eller funktionsnedsättning” (Gothia 2009). De senaste fyra åren har Christina Renlund föreläst om hur man pratar med små barn om detta. Det har blivit i snitt två seminarier i veckan och hon uppskattar att hon har träffat omkring 15000 professionella och 10000 föräldrar. Det många av dem undrar är hur, när och om de ska prata med små barn om deras sjuka eller funktionsnedsatta syskon.

Annons
Annons
Annons