Annons
X
Annons
X

Jenny Damberg: Små barn ställer frågan på sin spets

”Får jag ta en bild?”
”Inte på babyn, på kläderna!”

**Jag rekommenderar **alla att promenera runt i Aten med en bebis klädd i björnoverall. Jag har sällan känt mig så uppskattad. Byggarbetare slutade borra när vi gick förbi. På ett kafé tog en servitris barnet och visade upp för övriga gäster. En man tog upp sin mobil för att visa sina tvillingar, 14 månader gamla, som han var på väg hem till. Tuffa gubbar på motorcykel sken upp och gjorde tummen upp. Bebisen sken tillbaka.

När vi kom hem till Stockholm igen såg hon sig hoppfullt om i tunnelbanevagnar och på bussar. Till ingen nytta. Ingen kom fram och hälsade. Ingen grimaserade. Ingen som log ens. Alla hade fullt upp med sig, sitt och sina telefoner. Det var på sitt sätt hjärtskärande.

Annons
X

Samtidigt som det, som förälder, var rätt skönt att komma hem. För även om vi blev bemötta som om det vore självaste Jesusbarnet vi kånkade runt på så är Aten verkligen inte en stad för bebisar. Under en hel vecka hittade vi inte mer än ett skötbord (på Marks & Spencers kundtoalett). En vardagsförmiddag i Stockholm får man räkna med att kryssa mellan barnvagnar på trottoarerna. I Aten räknade jag till en handfull andra spädbarn, på en hel vecka.

Den ekonomiska krisen har inneburit att färre barn föds i Grekland, den senaste femårsperioden har inneburit en minskning på omkring 15 procent. Men det är ingen förklaring i sig; även om barnen är färre så finns de. De är bara inte ute. De är hemma. Det sätter de översvallande reaktionerna på ett spädbarn i ett annat ljus. Det rör sig om ett bedårande undantag, inget man måste leva med.

Att ge plats för barn på stan är, och har varit, en del av jämställdhetskampen. Att amma offentligt är en rättighet som kvinnor i Europa och USA har fått erövra under 1900-talet. Så sent som 2010 fick Storbritannien en lag som förbjuder näringsidkare att diskriminera kvinnor som ammar. I Stockholm rapporteras med jämna mellanrum om restauranger där kvinnor avvisas, eller blir utskämda, för att de ammar. För bara något år sedan fick en nybliven mamma en servett lagd över sig och sin son av en servitör på Grand Hôtel.

Små barn ställer frågan på sin spets – om vem som ska anpassa sig till vem. Barn tindrar inte hela tiden. De låter, de kan vara skitjobbiga. Men de finns. Och de behöver tas om hand. Låter man inte dem ta plats, så minskar man också möjligheterna för deras föräldrar att leva ett fullt liv.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X