Annons
X
Annons
X

Små ägare får chans att visa missnöje med Sundström

En ny praxis på årets Swedbankstämma innebär att mindre aktieägare kan visa sitt missnöje genom att rösta emot den redan ifrågasatta ordföranden Anders Sundström. Det kan bli början på slutet för Anders Sundströms ordförandeskap.

Turbulensen i Swedbank
[object Object]
Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank. Foto: Linus Sundahl-Djerf

– Anders Sundström har själv flaggat för individuell röstning till årets stämma. Det innebär att aktieägarna kommer ta ställning till respektive ledamot var för sig och inte som praxis tidigare varit det föreslagna kollektivet, säger Anders Oscarsson, ägaransvarig på AMF, till SvD Näringsliv.

Swedbanks bolagsstämma ska hållas i början på april. Då ska aktieägarna i banken bland annat välja en ny styrelse. Valberedningen med de största aktieägarna Folksam, Sparbanksgruppen med stiftelserna och Alecta lade fram sitt förslag till ny styrelse den fjärde februari, alltså bara några dagar innan det blev känt att styrelsen med Anders Sundström i spetsen tog beslutet att sparka bankens vd Michael Wolf på dagen.

Hanteringen av vd-frågan har sedan kritiserats hårt från aktieägarhåll och inte minst i medier, och krav på att Sundström ska bytas ut har förts fram. Det senaste beskedet från valberedningen har dock varit att deras förslag till ny styrelse, som innebär ett omval av Anders Sundström, står fast. Men enligt vad SvD erfar har valberedningen inte förankrat sitt ställningstagande för Sundström bland andra aktieägare utanför valberedningen.

Annons
X

Eftersom Swedbank nu väntas införa en ny praxis på sin bolagsstämma som öppnar för så kallad individuell röstning kan aktieägarna demonstrera sitt missnöje med Sundström och försöka hindra honom från att fortsätta som ordförande. Vid en rundringning till aktieägarna visar det sig att flera av de mindre aktieägarna som inte ingår i bankens valberedning fortfarande är kritiska till Sundströms agerande.

– Vi har inte bestämt än hur vi förhåller oss till valberedningens nominering av ny styrelsen, vi är fortfarande i ett informationsunderläge, säger Anders Oscarsson.

**AMF, **som är femte största ägare i Swedbank, är inte ensamt om att ännu inte ha tagit ställning till hur bolaget ska agera på stämman. Även andra institutionella säger sig överväga möjligheten att inte rösta på Sundström. Det är ingen av aktieägarna som räknar med att kunna avsätta Sundström eftersom ägarna som ingår i valberedningen väntas ha flest av rösterna på stämman. Men det skulle vara en tydlig misstroende förklaring mot Anders Sundström som med den nya praxisen om individuell röstning kan få ett stöd från ägarna som är betydligt lägre än resten av ledamöterna i styrelsen.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Stämman kan bli en riktig nervpärs av flera skäl. Eftersom valberedningen till nästa bolagsstämma dessutom utökas med en ägare så är det just AMF som står på tur att komma in. Deras inställning har ju varit ganska tydlig under Wolf-affären och det skulle vara förvånande om de inte fortsatte att driva sin linje först på stämman och sedan i valberedningen om ingen ny information tillkommer, säger en annan stor aktieägare i Swedbank.

  Att en Sundströmkritisk institution är på väg in i valberedningen är något flera andra ägare också tar upp och säger att det kan öka intresset att använda det individuella röstningssystemet för att ge stöd till AMF:s kritik av Sundström.

  – Att inte rösta på Sundström är en möjlighet vi överväger. Vi har tidigare sagt att vi anser att han är en olämplig ordförande för Swedbank, åtminstone när det pågår en utredning om hans ansvar i fastighetsaffärerna, säger Albin Rännar, chef för marknadsbevakning på Aktiespararna.

  – Vi är positiva till individuell röstning eftersom det tydliggör individens ansvar i styrelsen men också ger aktieägarna möjligheten att demonstrera sitt förtroende för de enskilda personerna i en styrelse, fortsätter han.

  Rent praktiskt kan det gå till så att den punkten på bolagsstämman som behandlar antalet ledamöter i Swedbanks styrelse blir den första punkten där någon eller några av aktieägarna kan lämna ett eget förslag. I Swedbanks fall handlar det om att man väntas föreslå åtta styrelseledamöter i stället för de nio som valberedningen lagt fram. Även om motförslaget inte vinner på stämman så kan de aktieägare som inte stödjer Sundström kräva att det protokollförs. Facit för valet av en ny styrelse för Swedbank kan därmed bli att en eller flera av styrelseledamöterna kommer ha ett större stöd av stämman, än styrelsens ordförande Anders Sundström.

  Annons

  Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank.

  Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X