Annons
X
Annons
X

Slutstrid om telekompaketet

Slutstriden om EU:s telekompaket närmar sig. I kväll röstar EU:s industriutskott om bland annat möjligheten att stänga av fildelare från internet. Frågan är så kontroversiell att den splittrar svenska regeringspartier.

Ikväll röstar industriutskottet i EU-parlamentet om det så kallade telekompaketet. Paketet innehåller en rad direktiv och förslag på nya lagar inom telekomområdet – allt från att inrätta en ny EU-myndighet för telekomfrågor till utbyggnad av bredband i Europa.

Men det är inte dessa frågor som hamnat i fokus – istället rasar nu debatten om två ändringsförslag som EU-parlamentet tidigare röstat för men som ministerrådet strukit inför den andra läsningen. Ändringsförslagen 138 och 166 handlar om öppenheten på internet och möjligheten att stänga av till exempel fildelare från nätet.

Förespråkarna för förslagen vill ha skrivningar i EU-direktiven som ska garantera att inga inskränkningar görs i internetanvändares rättigheter utan beslut av en juridisk myndighet som en domstol.

Annons
X

Det ses som ett svar på till exempel den franska så kallade Hadopi-lagen, som ska göra att personer som fildelar upphovsrättsskyddat material ska kunna stängas av efter två varningar.

Frågan är dock så kontroversiell att den nu splittrar de svenska regeringspartierna. Medan EU-parlamentariker som Lena Ek (C), Christofer Fjellner (M), Gunnar Hökmark (M) och Olle Schmidt (FP) har sagt att de är för ändringsförslagen säger den svenska regeringen helt nej.

Som SvD.se tidigare skrivit anser näringsdepartementet och infrastrukturminister Åsa Torstenssons politiska tjänstemän att förslagen är ”felplacerade och onödiga”. Trots att även den svenska regeringen säger nej till att stänga av internetanvändare vill man inte ha några skrivningar om det i telekompaketets direktiv.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi ser hellre att varje land får fatta de här besluten. Det är så vi kan garantera att vi i framtiden inte tvingas införa några Renfors- eller Hadopi-förslag i Sverige. Om vi nu vill att EU ska besluta om det här så kan vi ju inte i framtiden komma och säga att EU inte ska lägga sig i om de ändrar sig och vill ha sådana här förslag, säger Henrik Hansson, politisk sakkunnig hos infrastrukturminister Åsa Torstensson (C).

  Enligt näringsdepartementet finns det heller inga förslag i telekompaketet om att stänga av till exempel fildelare från internet. Det gör att ändringsförslaget enligt den svenska regeringen därför inte hör hemma i telekompaketet

  – Parlamentets förslag är som att mota Olle i grind. Man vill ha hängslen och livrem för att det inte ska vara möjligt att stänga av internetanvändare. Men det finns inga sådana förslag, tvärtom står det i gällande lagstiftning, som e-handelsdirektivet, att internetoperatörer inte är ansvariga för trafiken, och det är inget vi vill ändra på, säger Henrik Hansson.

  Men det svaret har inte fått kritikerna att lugna sig. Centerpartisten Lena Ek sitter med i industriutskottet. Klockan 20 i kväll röstar hon för ändringsförslagen.

  – Det är otroligt viktigt att den här lagprincipen fastställs i lagtext. Den här frågan handlar om rätten till rättvis rättegång, yttrandefrihet och nätet som en samhällsviktig funktion. Och man stänger inte av medborgare från det hur som helst, säger Lena Ek till SvD.se.

  In i det sista har ministerrådet och parlamentet diskuterat kompromisser. Ett förslag är att bland annat ändringsförslag 138 ska skrivas in i inledningen till ett av direktiven, men enligt Lena Ek gör det att skrivningen inte blir juridiskt bindande. Därför ser hon kvällens omröstning som avgörande – trots att hela parlamentet inte röstar om telekompaketet förrän den 5 maj.

  – I dag är en väldigt väldigt viktig dag. Det finns en liten liten möjlighet att klara hem det, men det blir svårt. Om vi förlorar innebär det att frågan kommer att vara oreglerad, att det blir ett svart hål, och att olika länder kan göra som de vill och som Frankrike driva frågan om att stänga av fildelare, säger Lena Ek.

  Följ SvD.se om integritetsfrågor twitter.com
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X