Annons

Slutspurt på Täby Galopp

Täby Galopp, som invigdes hösten 1960, var ett försök att bredda sporten. I stället för att rida uteslutande på gräs, som i galoppens traditionstyngda hemland England, anlades en allvädersbana för att förlänga tävlingssäsongen och öka spelandet.
Täby Galopp, som invigdes hösten 1960, var ett försök att bredda sporten. I stället för att rida uteslutande på gräs, som i galoppens traditionstyngda hemland England, anlades en allvädersbana för att förlänga tävlingssäsongen och öka spelandet. Foto: Staffan Löwstedt / Svenska Dagbladet

Idag är det sista tävlingsdagen på Täbybanan. Nu ska anläggningen rivas. En gång i tiden var den Skandinaviens modernaste kapplöpningsbana .För jockeyn och hästtränaren Sissi Dysell, som varit med från början, är det ett hot mot hela sportens själ.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stallbyggnaden där Sissi håller sina hästar jämnas med marken när grävskoporna intar Täby Galopp om några månader. Mats Genberg satt i Svensk Galopps styrelse då arenan såldes: ”En av värderarna kallade affären en av de största råmarksförsäljningarna i svensk historia."

Foto: Staffan LöwstedtBild 1 av 12

Travhästar har sitt ursprung i skruttiga arbetshästar medan galopp rids på engelska fullblod, fysiska praktexemplar. På bilden ett arablopp. Ursprungligen var det främst personer med ”blått blod” som tilläts kliva upp i sadeln.

Foto: Staffan LöwstedtBild 2 av 12

"Och de är i väg", speakern i högtalen börjar i samma sekund som dörrarna går upp.

Foto: Staffan LöwstedtBild 3 av 12

När hon var Sissi Dysell var nio år bestämde hon sig för att bli något som inte fanns: kvinnlig proffsryttare. Här träningsrider hon, cantrar, tillsammans med Fabienne De Geer.

Foto: Staffan LöwstedtBild 4 av 12

Publiken spanar ut över banan.

Foto: Staffan LöwstedtBild 5 av 12

Sissi Dysell går igenom ritten tillsammans med jockeyn Kim Stern.

Foto: Staffan LöwstedtBild 6 av 12

På väg till start.

Foto: Staffan LöwstedtBild 7 av 12

Sverige är ett av få länder i världen där trav är mer populärt än galopp. Sporten svarar bara för några ynka procent av spelbolaget ATG:s omsättning, travet för resten.

Foto: Staffan LöwstedtBild 8 av 12

Stallcaféet Clocker's Corner. Här möts stallpersonal och publik över en burgare.

Foto: Staffan LöwstedtBild 9 av 12

Träningen är över, Sissi Dysell lastar in hästarna och åker hem till gården.

Foto: Staffan LöwstedtBild 10 av 12

Numer är spelhallen rätt så tom, men under glansdagarna ringlade köerna långa.

Foto: Staffan LöwstedtBild 11 av 12

18 maj går det sista loppet på Täby Galopp. Banan rivs kort därefter.

Foto: Staffan LöwstedtBild 12 av 12

**Täby Galopp gör **sig redo för ännu en söndag späckad av lopp. I totohallen ringlar köerna långa framför det panorama av små fönsterluckor där personalen växlar pengar mot spelkuponger. På sorliga stamhaket Clocker’s Corner sköljer förväntansfulla åskådare ned ägg- och ansjovismackor med starköl och i betongkolossens andra ände, uppe på brunmurriga Turf Room, ligger champagnen på kylning.

Det är en fin höstdag. Sissi Dysell styr stegen mot viktrummet, där ryttarna och deras utrustning vägs. Hon går med visst besvär, har aldrig riktigt återhämtat sig från en olycka på 1980-talet då hennes häst stegrade i startboxen. Sissi hamnade under och ”manglades som en pannkaka.” Lårbenet bröts, ena knäet krossades.

Annons
Annons
Annons