Analys

Per Lindvall:Slutet på råvaruboomen närmar sig

Per Lindvall

Träden växte inte till himlen, zinkhoarna har sänkts, silverkanten vid horisonten har mörknat och även oljan ter sig svartare än tidigare. Tecknen på att det senaste decenniets råvaruboom håller på att vara till ända blir allt fler.

Under strecket
Publicerad
Annons

De flesta råvarupriser har visat tydliga tecken på att svikta de senaste månaderna. Den eskalerande eurokrisen är en viktig orsak till detta. Men än viktigare är de allt mörkare bromsspåren i den kinesiska ekonomin. Den kinesiska efterfrågeexplosionen är huvudkraften bakom det senaste decenniets remarkabla råvarurally. På tio år har Kinas andel av världsmarknaden för järnmalm vuxit från 14 till 51 procent, för koppar har andelen ökat från 13 till 29 procent och för olja något mer modesta men ändå påtagliga 6 till 11 procent. Även för vissa livsmedel har Kina varit en extrem drivkraft. Det gäller exempelvis sojabönor där den kinesiska aptiten har ökat från en andel på 23 procent 2000 till närmare 60 procent 2010.

Den kinesiska metallhungern hänger ihop med att den kinesiska tillväxten har varit extremt investeringsdriven, även om landets roll som världens sammansättningsfrabrik också har drivit på. Investeringarnas andel av kinesisk BNP har de senaste åren legat runt 50 procent, vilket är i en helt egen klass jämfört med när andra länder och regioner, som Japan, Korea, Västeuropa och USA, uppvisade sina starkaste tillväxtfaser.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons