Annons

Erik Thyselius:Slutet på mörkret i Europas kärna?

Pedro Agramunt. Inte längre ordförande för Europarådets parlamentariska församling.
Pedro Agramunt. Inte längre ordförande för Europarådets parlamentariska församling. Foto: Alexander Zemlianichenko/TT

Äntligen. I förra veckan kom nyheten om att ordföranden för Europarådets parlamentariska församling, Pedro Agramunt, avgår som en följd av mutanklagelserna som riktas mot honom. Korruptionen inom rådet undergräver Europas moraliska trovärdighet, skriver Säkerhetsrådets biträdande redaktör Erik Thyselius.

Under strecket
Publicerad

I våras skrev Säkerhetsrådets förre redaktör och tidigare ledamot i Europarådet Mats Johansson om Agramunt och hur denne tillsammans med flera andra medlemmar i rådet anklagas för att ha blivit mutade av Azerbajdzjan i syfte att tona ned regimens brott mot de mänskliga rättigheterna. Anklagelserna mot honom utreds nu av en kommission under ledning av den svenska domaren Elisabeth Fura.

Att korruptionen kunnat avslöjas är mycket tack vare de rapporter The European Stability Initiative (ESI) tagit fram. Under ett seminarium arrangerat av Jarl Hjalmarson-stiftelsen berättade Gerald Knaus från ESI om betydelsen av att institutioner som Europarådet inte görs till redskap för auktoritära regimer.

Annons
Annons
Annons