Annons
X
Annons
X

Sluta tävla! Det finns annat att tänka på

Rick Falkvinge och Christian Engström. Men vad står det i ”Ricks lilla lila”.
Rick Falkvinge och Christian Engström. Men vad står det i ”Ricks lilla lila”. Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

EU-VALET | OM I ÅR VORE NÄSTA ÅR

Piratpartiet vann slaget om det svenska missnöjesmandatet i Europaparlamentet. Det är en välförtjänt näsbränna som regeringen och Alliansen inte ska ta för lätt på. Det finns ett starkt engagemang för integritetsfrågor och regeringen har inte visat tillbörlig respekt för vare sig engagemanget eller integriteten.

Piratpartiet må ha växt fram ur piratrörelsen i stort, men dess dryga 7 procent i valresultatet handlar om mer än fildelning. FRA-frågan lever än. Lagar rörande datalagring och annan övervakning ligger i pipeline både hemma och på EU-nivå. Hittills har regeringen hanterat dessa frågor illa, men nu måste det till en skärpning.

På statsvetaren Henrik Oscarssons blogg (
henrikoscarsson.com ) redovisas emellertid siffror från SVT:s valundersökning som delvis kan fungera som lugnande preparat för regeringen. Det visar sig att endast 37 procent av Piratpartiets väljare i EU-valet uppgav att de skulle ha röstat på samma sätt om det vore riksdagsval idag.

Annons
X

Det innebär att PP inte kan räkna kallt med att skickas in i riksdagen 2010. Kanske har deras bästa krut rentav bränts av för tidigt.

I Europaparlamentet drunknar ett mandat lätt. I riksdagen hade PP kunnat göra rejäla avtryck – på gott, men kanske än mer på ont.

För det
är ett problem när ett parti som aspirerar på riksdagsmakt deklarerar att i stort sett alla frågor förutom hjärtefrågan är till salu.

När partiledaren Rick Falkvinge refererar till andra politikområden som ”vård, skola, omsorg, kärnkraft, försvarspolitik och skit som de har pratat om i 40 år” (
F
okus 23/2009), så kan man för det första konstatera att han inte direkt har hävt ur sig en valvinnare samt för det andra att uttalandet signalerar ansvarslöshet och en ganska häpnadsväckande brist på fantasi.

I EU-valet är väljarna mer benägna att skicka signaler och leka med sina röster. För många är PP den flaskpost som slängs ut med adress regeringen. Riksdagsvalet uppfattas mer som ”skarpt läge”.

Således vore det för PP:s del strategiskt välkommet om regeringen fortsatte att behandla integriteten styvmoderligt under det kommande året.

Då har Falkvinge alla förutsättningar att fortsätta på inslagen bana och köra sitt race. I annat fall kommer han att bli tvungen att berätta mer om hur PP skulle bete sig som riksdagsparti.

Men, i väntan på mer information om innehållet i ”Ricks lilla lila” finns det fler siffror att studera och spekulera kring. Ett annat småparti med prefixet missnöje är Sverigedemokraterna. De fick inga mandat, men firar sannolikt ändå. Deras väljare är traditionellt dåliga på att rösta i EU-valet, men desto bättre på att ta sig till vallokalerna i riksdagsval. Ur det perspektivet är SD:s 3,3 procent i söndags rena rama glädjebudet – för dem.

Och SD-väljarna kastar inte flaskpost, deras missnöje är beslutsamt. Enligt siffrorna ovan uppger 73 procent av dem att de skulle rösta på samma vis i ett riksdagsval. Jämför det med PP:s 37 procent…

Istället för att tävla med Socialdemokraterna om vem som vann EU-valet mest borde Moderaterna och Alliansen slå sig ner och betrakta molnen vid horisonten. Ett bångstyrigt missnöjesparti, kanske rentav två, skulle kunna äntra riksdagen om ett drygt år.

Man kan tycka att det borde vara motivation nog att börja fundera över eventuella scenarier och hur de ska undvikas.

Annons
Annons
X

Rick Falkvinge och Christian Engström. Men vad står det i ”Ricks lilla lila”.

Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X